Može li masturbacija izazvati erektilnu disfunkciju?

Većina muškaraca se, tokom života, susretne sa problemima sa potencijom. Kada su ti problemi učestali, takvo stanje naziva se erektilnom disfunkcijom.

Nije retkost naići na mišljenje da masturbacija može da izazove ovu vrstu problema. Da li je to tačno?

Odgovor je: ne, masturbacija nije uzrok erektilne disfunkcije. Ona predstavlja prirodnu stvar i nema negativan uticaj na učestalost erekcije.

Istraživanja pokazuju da muškarci svih dobi upražnjavaju masturbaciju: to čini oko 74 odsto muškaraca i 48,1 odsto žena.

Ne samo da ne izaziva probleme sa potencijom, već masturbacija donosi benefite za zdravlje, tako što smanjuje nivo tenzije i stresa, i poboljšava san.

Može se desiti da, nakon masturbacije, ne može da dođe do erekcije. To je poznato kao „refraktorni period” i on ne treba da se izjednačava sa erektilnom disfunkcijom. Refraktorni period predstavlja vreme za koje je potrebno da se, nakon ejakulacije, ponovo uspostavi erekcija.

Istraživanja i stručnjaci su saglasni oko toga da masturbacija ne izaziva erektilnu disfunkciju. Ali, teškoća da se izazove i održi erekcija tokom masturbacije ili seksualnog odnosa, može biti pokazatelj nekih drugih zdravstvenih stanja, i zato je važno prepoznati problem na vreme i preduzeti neophodne korake u pravcu njegovog rešavanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.