7 manje poznatih znakova erektilne disfunkcije – I deo

Jedan od najvećih problema u lečenju erektilne disfunkcije je taj što se veliki broj muškaraca ne javi lekaru sve dok problem ne postane toliki da se ni na koji drugi način ne može rešiti, odnosno kad su prevencija i rani znaci pojave problema postali već davna prošlost.

Problem kod ovakvog pristupa sopstvenom zdravlju je taj što se dugo čeka: čeka se da se problem spontano povuče, a kad se to ne desi, onda se razmatra odlazak kod lekara , kao poslednje utočište.

Ako znamo da erektilna disfunkcija može da najavi neke ozbiljne zdravstvene probleme kao što su dijabetes i srčana oboljenja , koji su danas među vodećim uzrocima smrti u svetu, što važi i za naše podneblje, onda je još važnije istaći značaj ranog delanja u pravcu otklanjanja problema.

Kako biste bili u mogućnosti da uočite problem pre nego što se on rasplamsa, u ovom i narednom tekstu upoznaćemo vas sa sedam manje poznatih znakova erektilne disfunkcije, kako biste bili u mogućnosti da ih prepoznate i nešto učinite što pre.

1. Izostanak jutarnjih erekcija

Erekcije koje se dešavaju u toku noći i po buđenju nemaju ništa sa seksualnim uzbuđenjem. One nastaju kao posledica toga što mozak u toku sna otpušta manje noradrenalina, hormona zaduženog za sprečavanje erekcije.

To znači da je dobro buditi se sa erekcijom, jer ona sugeriše da su krvni sudovi očuvani i da do erekcije može da dođe. Međutim, ukoliko primetite da vam erekcija po buđenju izostaje, to bi moglo da znači da postoji problem sa krvnim sudovima i da se isto može desiti kad budete želeli da postignete erekciju.

Ne postoji nikakav konkretan savet, kao što bi bio „Posle tri izostale jutarnje erekcije, posetite lekara”. Umesto toga, osluškujte svoje telo i sami procenite kada je vreme da se obratite urologu.

2. Ne mislite o seksu koliko i ranije

Regulaciju seksualne želje kod oba bola obavlja testosteron . Nizak testosteron kod muškaraca može biti voditi do smanjene seksualne želje, pa je ona zapravo dobar pokazatelj očuvanosti vaše seksualne funkcije.

U slučaju niskog testosterona, doći će i do smanjenja ili čak potpunog izostanka seksualne želje, u zavisnosti od toga koliko je nivo ovog hormona nizak.

Ne postoji smernica o tome koliko bi bilo normalno misliti na seks, a dobar pokazatelj je vaš sopstveni seksualni apetit, to jest kakav je bio pre pojave problema.

Drugi simptomi koji mogu ukazivati na nizak nivo testosterona su promene raspoloženja, umor i teškoće u izgradnji mišićne mase.

Nizak testosteron ne mora se direktno negativno odraziti na potenciju, ali kad nema seksualne želje, onda je i erekcija gotovo nemoguća.

3. Visok holesterol ili krvni pritisak

Jednostavna analiza krvi može vam dati odgovor na pitanje da li je sve u redu kad je reč o tome kako se hranite i kakve životne navike upražnjavate. Ova dva pokazatelja mnogo toga mogu da vam kažu i o vašoj potenciji.

Ukupni holesterol koji je viši od 24o mg/dL, kao i krvni pritisak viši od 130 sa 80 mm Hg su znak da bi trebalo da se obratite lekaru, pošto oba ova stanja mogu dovesti do oštećenja krvnih sudova, što za posledicu može imati erektilnu disfunkciju.

Nastaviće se…

Једно мишљење на „7 manje poznatih znakova erektilne disfunkcije – I deo“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.