Bicikl – potencijalno opasan neprijatelj potencije

Erektilna disfunkcija relativno je rasprostranjena među muškarcima: njene brojke su u stalnom porastu, da li zbog toga što o njoj tek počinje otvoreno da se priča , ili zato što nam nezdrave životne navike uzimaju danak, nejasno je. Ali, kristalno je jasno da na nju utiču faktori kao što su nedostatak sna, stres i neadekvatna ishrana.

Jedna od stvari koja se – kad je u pitanju zdravlje u celosti, ne samo potencija – preporučuje jeste fizička aktivnost . A jedna od najpopularnijih, i to ne samo kao forma rekreacije, već i kao prevozno sredstvo, jeste vožnja bicikla.

Vožnja bicikla može biti uzrok problema sa potencijom. Ukoliko je praktikujete nekoliko puta nedeljno, onda najverovatnije nema razloga za brigu. Ali, ako ste pasionirani biciklista, provođenje mnogo vremena na biciklu može dovesti do oštećenja pudendalnog nerva, najveće grupe karličnih nerava, koja se proteže duž debelog creva, anusa, perineuma i genitalija. To može dovesti do uklještenja pundendalnog nerva. Iako je retko, ovo stanje može uzrokovati hroničan bol, utrnulost i erektilnu disfunkciju .

Oštećenje pundendalnog nerva može dovesti do gubitka osećaja u predelu prepona i perineuma, a strastveni biciklisti mogu pretrpeti povrede tog predela. Pošto su pundendalni nervi duboko unutar tela, kontinuirani pritisak sedišta može dovesti do kompresije nerava i, posledično, do njihovog ukleštenja.

Biciklizam nije jedini način na koji se može povrediti pundendalni nerv. Bilo koja aktivnost koja zahteva položaj tela u kom je težina skoncentrisana na tvrdu i usku površinu, kao što je stolica, povećava rizik za povredu. Ipak, najčešće do ovog problema dolazi upravo zbog čestih vožnji bicikla. Ovo se, inače, ne odnosi na jahače konja i motocikliste, pošto su sedlo i sedište motora mekši i širi.

Ovaj problem može se prevenirati korišćenjem sica koji omogućava bolju raspodelu težine, sa isečenim delom čija je svrha sprečavanje pritiska koji vodi štećenju nerava. Važno je da takvo sedište odgovara biciklisti, pa je zato uvek dobro isprobati više sedišta pre kupovine jednog.

Iako može dovesti do erektilne disfunkcije, oštećenje pundendalnog nerva nije među čestim uzrocima erektilne disfunkcije .

Једно мишљење на „Bicikl – potencijalno opasan neprijatelj potencije“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.