Borba protiv erektilne disfunkcije – u paru

Razgovor o problemima „tamo dole“ nije nešto što možete tek tako čuti među muškarcima. Prosto, to nije nešto o čemu se lako može zapodenuti razgovor. Problem se usložnjava onda kada se isti princip preseli i u spavaću sobu, pa se svi skupa prave da ne primećuju ružičastog slona nasred iste…

Kada je reč o seksu, društvo na muškarce stavlja veliki pritisak . Biti „muško“ izjednačava se sa biti potentan, seksualno nezasit i nezajažljiv, sa što je moguće više seksualnih partnerki i raznolikih iskustava. Kada se, realnom muškarcu, desi da iskusi erektilnu disfunkciju , on ne samo da se suočava sa realnim problemom nemogućnosti da ima seksualni odnos, već se suočava i sa pritiskom da je zbog toga manje muškarac. Destruktivne pretpostavke ove vrste posebno su opasne onda kada se iz domena društvenih konvencija presele u same sisteme mišljenja istih tih muškaraca, pa oni zaista počnu da se osećaju kao manje vredni onda kada zakažu u krevetu.

Ovakva situacija celu stvar zapravo još otežava. Erektilna disfunkcija je problem koji ne pogađa samo muškarca kao pojedinca, već i njegovu životnu partnerku (ili partnera). Ona je indirektna žrtva erektilne disfunkcije, a jedini način da se problem iz spavaće sobe ne generalizuje na kompletnu vezu jeste – komunikacija.

Partner(ka) može biti dragocen izvor podrške i razumevanja, ali potrebno je imati na umu da je i druga osoba pogođena ovim problemom. Često se smatra da je samo onaj koji direktno pati od erektilne disfunkcije jedini koji ima „pravo“ da se oseća loše, potišteno i nezadovoljno, a druga osoba trebalo bi da bude bezrezervna podrška. U tako postavljenoj situaciji, lako može doći do nerazumevanja, koje može da eskalira u svađu, nezadovoljstvo i, ukoliko se hronifikuje, pretnja za odnos.

Kako ne bi dolazilo do produbljivanja već postojećih i stvaranja novih problema, evo nekoliko smernica o tome kako se može problemu erektilne disfunkcije pristupiti otvoreno i konstruktivno, iz pozicije para koji je njom pogođen, ne samo pojedinca:

  • Dobro je imati sve relevantne informacije – ne samo informacije opšteg karaktera, već o svemu onome što je u vezi sa uzorokom, prognozom i lečenjem erektilne disfunkcije . To podrazumeva odlazak kod lekara , informisanje o promenama koje je potrebno sprovesti i praćenju tih promena. Ovakav odgovoran odnos prema sopstvenom zdravlju neophodan je korak za uspešnu borbu protiv erektilne disfunkcije.
  • Dobro je imati plan lečenja – pored promena životnih navika , ishrane i tome slično, u plan lečenja mogu se uključiti i druge aktivnosti, pa samim tim i partner(ka). Ako je, na primer, plan da se poveća fizička aktivnost, partneri dva puta nedeljno zajedno mogu odlaziti na plivanje. Plan može da se sastoji od mnoštva aktivnosti koje su ne samo korisne za rešavanje problema sa potencijom, već i za zajedništvo para koji se nalazi pred velikim izazovom.
  • Dobro je otvoreno razgovarati o seksu i o alternativnim načinima postizanja seksualnog zadovoljstva – samo otvoren razgovor o seksu, o očekivanjima, strahovima i pitanjima vezanim za isti može da pomogne da se uspostavi kvalitetna komunikacija, koja će moći da podnese i eventualne trenutke krize i pada morala u borbi protiv erektilne disfunkcije. Oba partnera trebalo bi da govore o onome što ih najviše brine i da zajednički pronalaze načine da održe svoj odnos zadovoljavajućim i na telesnom nivou, u meri u kojoj je to moguće.
  • Dobro je da je komunikacija otvorena i uvek dostupna – kada se jednom uspostavi, komunikacija se neće održavati sama od sebe. Na njoj je potrebno raditi i ona se nužno suočava sa izazovima. Nekada nam nije do razgovora, nekada smo nervozni, svadljivi, potišteni. Samo ukoliko to iskomuniciramo, odnosno otvoreno kažemo, dobijamo priliku da ne narušavamo uspostavljen odnos čak ni onda kada je zaista teško.
  • Dobro je potražiti pomoć ako postane preteško – mnogi parovi, koji se suoče sa erektilnom disfunkcijom, potraže pomoć bračnog savetnika ili seksologa. To je odličan način da se usvoje veštine neophodne za konstruktivnu borbu sa ovim problemom, ali i za razgovor o drugim stvarima, kojima priča o seksu može biti samo odličan povod. Podrška je u ovim situacijama, za oba partnera, dragocena, a pošto je u slučajevima erektilne disfunkcije malo teže dobiti je od, recimo, rodbine ili prijatelja, savetnik može da predstavlja sigurnu bazu za razgovor o svemu onome što sa sobom nosi erektilna disfunkcija.

5 мишљења на „Borba protiv erektilne disfunkcije – u paru“

  1. Повратни пинг: Devojka (20 god) - Erekcija.rs
  2. Повратни пинг: molim vas za savet (50 god) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.