Da li erektilna disfunkcija podrazumeva neplodnost?

Iako dva u suštini različita stanja, ljudi neretko mešaju erektilnu disfunkciju i neplodnost. Muškarci koji boluju od erektilne disfunkcije nisu u mogućnosti da imaju seksualne odnose, pa je zato začeće prirodnim putem često nemoguće.

Kako bi došlo do oplodnje, potrebno je da se zdrav spermatozoid i jajna ćelija spoje. Deluje prilično jednostavno, ali mnogi faktori utiču na ovaj proces. Kada se on desi, spermatozoid i jajna ćelija formiraju embrion, koji potom putuje kroz jajovod do materice, gde se gnezdi i, vremenom, razvija u fetus. Za muškarce koji se bore sa erektilnom disfunkcijom, ovaj proces može biti osujećen u startu, pošto do prirodnog začeća ne može doći bez erekcije.

Sama mogućnost seksa ne podrazumeva i mogućnost oplodnje. Ono što je u tom kontekstu presudno, sa aspekta muškog seksualnog zdravlja, su brojnost spermatozoida, odnosno kvalitet sperme. Muškarci sa malim brojem spermatozoida, odnosno lošim kvalitetom i pokretljivošću, suočiće se sa problemom neplodnosti. Slična se, međutim, stvar dešava i muškarcima sa erektilnom disfunkcijom: čak i ako imaju zadovoljavajuć kvalitet sperme, to što ne mogu da dobiju erekciju onemogućava začeće prirodnim putem.

U suštini, erektilna disfunkcija podrazumeva nemogućnost postizanja erekcije, dok neplodnost podrazumeva nemogućnost začeća usled malog broja ili lošeg kvaliteta sperme. Oni muškarci koji su neplodni, a nemaju probleme sa potencijom, neće moći da oplode svoje partnerke. Međutim, ako je sperma zdrava, a centralni problem je erektilna disfunkcija, onda su prognoze bolje, pošto su u takvim slučajevima dostupni asistirani postupci oplodnje.

U proseku, tokom jedne ejakulacije oslobađa se oko 100 miliona spermatozoida, od koji jedan stiže do materice (ili više, u slučaju blizanačkih ili višejajčanih trudnoća). Normalna količina spermatozoida kod muškaraca iznosi između 15 miliona i 200 miliona po mililitru sperme. Manje od 10 miliona po mililitru se smatra niskim brojem spermatozoida.

U ovom kontekstu, prognoza za muškarce sa erektilnom disfunkcijom je vedrija u odnosu na one koji imaju nizak kvalitet i broj spermatozoida. Čak i za one koji imaju probleme sa oba ova stanja, vesti mogu biti dobre jer medicina svakog dana sve više napreduje i danas su, više nego ikad, dostupni načini na koje se problemi mogu tretirati.

Једно мишљење на „Da li erektilna disfunkcija podrazumeva neplodnost?“

  1. Повратни пинг: Dario (40 god) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.