Da li je pitanje o seksualnoj orijentaciji u kontekstu ED neumesno?

Prema najnovijoj preporuci Britanskog društva za seksualno zdravlje, lekari bi, u kontekstu dijagnostikovanja erektilne disfunkcije, svoje pacijente trebalo da pitaju o seksualnoj orijentaciji.

Procenjuje se da se oko sto hiljada Britanaca bori sa definisanjem svoje seksualne orijentacije, što znači da se ovaj problem može naći u osnovi erektilne disfunkcije . U izveštaju koji je napisalo Britansko društvo za seksualno zdravlje stoji da bi tim pitanjem trebalo da se pozabave lekari, čemu se snažno usprotivilo Kraljevski koledž za opštu medicinu, koje ne vidi koja je svrha takvog pitanja.

U izveštaju Britanskog društva za seksualno zdravlje stoji da se ova tema više ne može izbegavati. Džordž Haket, nekadašnji predsednik ove ustanove i konsultant urologije u Gud Houp bolnici u Birmingemu, autor je ovog izveštaja. On zastupa tezu da bi se ljudima koji se muče sa definisanjem svoje seksualne orijentacije moglo pomoći tako što bi se oni uputili u pravom smeru i da je to zadatak za lekare.

Haket smatra i da je, ukoliko je muškarac u vezi sa ženom, a ima probleme sa erektilnom disfunkcijom, sasvim opravdano da lekar postavi pitanje u vezi sa tim da li je on možda u vezi sa osobom „pogrešnog” pola. To, dalje, smatra Haket, može voditi lakšem prihvatanju takve situacije, a istovremeno se mogu izbeći dugotrajni, skupi i neuspešni tretmani, usmereni ka traženju organskog ili nekog drugog psihičkog uzroka erektilne disfunkcije . Lekari bi, naravno, trebalo da budu taktični u postavljanju ovog pitanja, dodaje Haket.

Ovome su se snažno usprotivili članovi Kraljevskog koledža za opštu medicinu, na čelu sa profesorkom Helen Stouks-Lampard, koja smatra da postoji mnogo uzorka erektilne disfunkcije i da je za pacijente najvažnije da sami odaberu trenutak kad će pričati u određenim temama. Zato ona smatra da je pitanje o seksualnoj orijentaciji neumesno, pošto može narušiti odnos između lekara i pacijenta, odnosno naterati ljude da se bave tom temom na način na koji možda još uvek nisu spremni.

Izveštaj od strane Britanskog društva za seksualno zdravlje dolazi nakon kontroverzne odluke Nacionalne službe za zdravstvenu zaštitu (NHS) da lekari sve pacijente pitaju da li su homoseksualni. U oktobru prošle su najavljeni ovi planovi, sa idejom da se a primenom počne sledeće godine. Ideja je da se svaki pacijent upita o svojoj seksualnoj orijentaciji, to jest da li je neko gej, strejt ili biseksualan.

Javnost, a posebno lekari, oštro su reagovali na uvođenje ove prakse: jedni smatraju da je to previše političke korektnosti, dok drugi vide ovu praksu kao intruzivnu i suvišnu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.