Dijabetes i erektilna disfunkcija: kako su ova dva stanja povezana sa korona virusom?

Prema studijama koje su istraživale vezu između erektilne disfunkcije i infekcije korona virusom, muškarci širom sveta su dobili razlog više da se pridržavaju propisanih mera zaštite. Skoro godinu dana kasnije, situacija se nije mnogo promenila. To potvrđuju i nova ispitivanja, a stručnjaci još uvek otkrivaju na koje sve načine korona virus utiče na zdravlje muškaraca.

Dok se među simptomima infekcije našla i oslabljena erekcija, poslednje studije sugerišu da bi teži oblici mogli uzrokovati dijabetes. Ovo su najnoviji zaključci imunologa i mikrobiologa sa Stenforda i Kornela, dva prestižna univerziteta u Kaliforniji i Njujorku.

Rezultate dve studije ovog tipa objavio je američki časopis „Cell Metabolism“. Naime, stručnjaci su još tokom prošle godine primetili da se korona virus, nakon što napadne organizam, ne mora zadržati isključivo u plućima i respiratornom sistemu. Nakon rezultata obdukcije preminulih od infekcije, prisustvo virusa je primećeno i u β-(beta) ćelijama pankreasa.

Pritom, jedna od ključnih uloga ovog organa jeste regulacija nivoa šećera u krvi. Beta ćelije koje se nalaze u pankreasu zaslužne su za proizvodnju insulina, hormona čije se lučenje pojačava kada poraste i nivo šećera u krvi.

Problem nastaje kada je lučenje insulina u beta ćelijama smanjeno. Tokom dužeg vremenskog perioda, nedostatak insulina može dovesti do dijabetesa tipa 1.

Međutim, jedan od profesora sa Kornel univerziteta primetio je da manjak insulina može nastati i zbog prisustva korona virusa u beta ćelijama pankreasa. U isto vreme, ove ćelije su umesto insulina počele da luče glukagon: hormon koji inače takođe nastaje u pankreasu, ali ga proizvodi drugi tip ćelije.

Prema profesorovom objašnjenju, to znači da je u ćelijama došlo do trans-diferencijacije, to jest, promene tipa i funkcije ćelija. To su primetili i mikrobiolozi sa Univerziteta Stenford, a dalja laboratorijska ispitivanja pokazuju da virus može zahvatiti i ostale beta ćelije.

Pritom, zbog nemogućnosti regulacije nivo šećera u krvi postaje hronično visok. Tokom dužeg vremenskog perioda, ovakvo stanje dovodi do brojnih komplikacija po zdravlje.

Tako su oboleli od dijabetesa, usled mogućnosti oštećenja mrežnjače, skloniji gubitku vida. Vremenom može doći i do oslabljene funkcije bubrega, dok povišeni šećer u krvi pojačava i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kao što je već poznato, usled sužavanja krvnih sudova u penisu dijabetičari se suočavaju i sa erektilnom disfunkcijom.

Ipak, stručnjacima ostaje da razjasne još neke nedoumice. Nije još poznato koliki procenat obolelih od COVID-19 infekcije kao posledicu doživi i promene na beta ćelijama pankreasa, niti da li su ove promene trajne. U svakom slučaju, aktuelna istraživanja pokazuju da bi se mera zaštite protiv korona virusa i dalje trebalo pridržavati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.