Erektilna disfunkcija iz ženske perspektive

U reklamama koje prikazuju erektilnu disfunkciju, ovaj problem često je predstavljen vrlo pojednostavljeno: muškarac ima problem “tamo dole”, a onda uzme pilulu i sledeće što se dešava je ulazak njegove zgodne partnerke u negližeu u kadar i svi neophodni preduslovi za strastven seks su ispunjeni. No, da li je to baš tako u realnosti?

Poznato je da erektilna disfunkcija ne pogađa samo onoga kome se dešava, tj. muškarca, već su njene posredne “žrtve” i žene. Endrju MekKalou, lekar i direktor Odeljenja za seksualno zdravlje i mušku neplodnost Medicinskog centra u Njujorku, objašnjava da su žene sklone internalizaciji, odnosno doživljaju da su one krive za probleme sa potencijom njihovih partnera.

“Žene će ponekad misliti da su one nešto učinile pogrešno ili da prosto više nisu privlačne svojim partnerima. Zapravo, prva stvar koju većina žena pomisli kada njihov partner ne može da postigne ili održi erekciju je da je to njena krivica, što ne može biti dalje od istine,” objašnjava MekKalou.

Erektilna disfunkcija medicinski se definiše kao nemogućnost da se postigne ili održi erekcija dovoljno dugo kako bi došlo do seksualnog odnosa. Doslovno svaki muškarac, u određenim trenucima i periodima života, može da iskusi probleme sa erekcijom. Oni mogu biti posledica stresa, depresivnosti, a ponekad nije moguće ni identifikovati razlog. Za neke je, ipak, ovaj problem hronične prirode.

Uprkos tome što su danas informacije o erektilnoj disfunkciji dostupnije nego ikada, većina žena – a u ništa manjem postotku ni muškaraca – probleme sa potencijom vidi kao isključivo seksualni problem, iako su njihovi uzroci u najvećem broju slučajeva nedijagnostikovana zdravstvena stanja poput dijabetesa, visokog holesterola ili čak ranijih faza nekih srčanih oboljenja. Dalje, erektilna disfunkcija može nastati kao rezultat uzimanja određenih lekova, posebno onih koji se koriste za visok krvni pritisak.

Nažalost, stručnjaci smatraju da je nedostatak edukacije o ovom problemu često u osnovi ženskog samookrivljavanja za probleme sa potencijom njihovih partnera, a u pratnji ovog osećanja često su i anksioznost, osećaj krivice ili besa.

Sali Foli, profesorka i ko-autorka knjige “Seks je važan – za žene”, smatra da će određen broj žena posumnjati da njihov partner ima aferu ili da mu ona više jednostavno nije privlačna, pa počinje da istražuje koja od ovih mogućnosti je verovatnija.

Ono u čemu žene takođe greše kada se suoče sa problemom erektilne disfunkcije svojih partnera, a posledica je pogrešne percepcije njenih mogućih uzroka, jeste povlačenje. “To je recept za propast veze”, kaže MekKalou. On objašnjava da, kad se jedan partner povuče, to dovodi do prekida komunikacije i može imati pogubne posledice po odnos.

Druga krajnost od povlačenja jeste pokušaj da svog parnera stimulišu dodatnom erotikom i senzualnošću, verujući da će problem prosto nestati ukoliko se dovoljno trude. Ovakav pristup, zapravo, može samo još dodatno pogoršati stvari.

*                         *                         *

Muškarcima koji imaju problem sa erektilnom disfunkcijom potrebna je podrška i zato odgovarajuća edukacija oba partnera, kao i razumevanje ovog problema, odnosno njegovog uticaja ne samo na seksualni, već i druge aspekte veze, može da doprinese angažovanju resursa para da se zajedničkim snagama bori sa ovim problemom .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.