Erektilna disfunkcija – kada je vreme za uzbunu

Erektilna disfunkcija je relativno učestala stvar, a njena pojava posebno može uznemiriti mlađe muškarce . Nakon jednog ili nekoliko neuspešnih seksualnih odnosa, počinju da se roje pitanja poput “Da li je sa mnom sve u redu?”, “Da bi bi trebalo da posetim lekara?”, “Hoće li ovo proći samo od sebe?” i tome slično. Zato vam sada donosimo kratak vodič o tome kada je vreme da nešto preduzmete i obratite se lekaru zbog problema sa potencijom.

Na erekciju utiču mnogi faktori , kako oni koji se tiču telesnog, tako i oni u domenu psihičkog zdravlja . I ne samo to, postoje brojni privremeni i prolazni faktori – kao što su stres, umor, prehlada, iscrpljenost – koji se mogu negativno odraziti na erekciju. To, međutim, ne mora da znači da problemi sa potencijom postoje kao zasebno zdravstveno stanje, već da je reč o privremenom problemu koji će, kada nestane i njegov uzrok, takođe nestati.

Još jedna činjenica koju je u ovom kontekstu važno spomenuti jeste da muškarci neretko preuveličavaju svoje seksualne podvige, pa problem može nastati kada (ovo opet delimično više važi za mlađe muškarce) počnete sopstvene seksualne performanse da upoređujete sa takozvanim “lovačkim pričama” svojih prijatelja ili poznanka, u kojima se neretko može čuti da je neko postigao dvocifren broj erekcija za jednu noć. Ovakve podatke treba uzimati sa rezervom, jer postojanje socijalnog pritiska spram muškaraca koji poistovećuje muškost sa brojem doživljenih erekcija može da napravi problem onima koji se u iznete brojke ne uklapaju.
Kako onda možete znati kada su vaši problemi sa potencijom privremeni, a kada je vreme da se obratite lekaru ? Faktor koji je pri ovakvoj odluci najvažnije uzeti u razmatranje jeste vreme. Problem sa potencijom koji se naglo pojavio i, nakon nekoliko dana (kada se i njegov uzrok povukao) spontano nestao, najčešće nije zabrinjavajuć. Svako od nas je povremeno umoran, iscrpljen, pod stresom ili uticajem neke suštinski bezazlene bolesti. U takvim periodima izostanak ili nestanak erekcije nisu iznenađujući, pošto organizam ima mnogo važniji zadatak ka kome usmerava svoje resurse – a to je podizanje ili ponovna uspostava optimalnog nivoa funkcionisanja imunog sistema.

Međutim, ukoliko problem opstaje u periodu koji je duži od dve nedelje, to može značiti da u organizmu postoji proces koji onemogućava postizanje i održanje erekcije. Taj proces može imati uzroke u telesnom i mentalnom zdravlju, pa je tako za očekivati smanjenje ne samo potencije, već i seksualne želje , čak i onda kada ste lošeg raspoloženja, odnosno prolazite kroz stresan period u životu (kao što su raskid/razvod, gubitak zaposlenja, gubitak bliske osobe, depresivnost i tome slično). Sve ovo ne znači da nije potrebno da potražite pomoć; naprotiv, ako smatrate da bi vam pomoć stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja mogla biti korisna u prevazilaženju onoga kroz šta trenutno prolazite, onda nemojte oklevati da je potražite.

Kada je reč o erekciji, ukoliko više puta iskusite neke od sledećih simptoma, onda je odlazak kod lekara za vas sigurno najbolje rešenje:

  • ukoliko ste primetili da vam jutarnje erekcije izostaju ili se pojavljuju ređe nego ranije
  • ukoliko ste primetili da vam izostaju erekcije čak i pored seksualnih nadražaja
  • ukoliko ne možete da postignete erekciju kada želite da masturbirate
  • kada ne možete da održite erekciju do ejakulacije
  • kada primetite da je vaša seksualna želja značajno opala ili se u potpunosti izgubila

Pomenuti period od dve nedelje je okvirno postavljen vremenski rok, koliko je zdravom organizmu obično potrebno da se oporavi od stresa ili kratkotrajnih bolesti. Stoga i njega treba doživljavati fleksibilno. Zato, osluškujte svoje telo, pratite šta vam ono poručuje i, ukoliko imate utisak da stvari ne funkcionišu kako bi trebalo, ne gubite vreme i zaputite se kod urologa .

Једно мишљење на „Erektilna disfunkcija – kada je vreme za uzbunu“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.