Erektilna disfunkcija (ni)je uvek doživotna presuda

Kada pomisle na erektilnu disfunkciju, za većinu ljudi prva asocijacija to bude problem koji vremenom postaje sve izraženiji. Sa time se slaže i statistika: u preko 50% slučajeva, naročito kod starijih muškaraca, ED tokom godina prelazi u hronično stanje. Kod ostatka muške populacije situacija je nešto drugačija – i kada se suoče sa njim, reč je o problemu privremenog karaktera.

Zbog toga stručnjaci pojedine slučajeve ED svrstavaju u drugi koš. Privremena erektilna disfunckija pogađa oko 20% muškaraca, a dobra vest je da se sposobnost postizanja erekcije u potpunosti vraća.

Sve što treba da znate o privremenoj erektilnoj disfunkciji

Ono po čemu je privremena ED specifična jeste što po pravilu pogađa mlađu populaciju. Kratkotrajna nemogućnost održavanja erekcije, za razliku od težih slučajeva, nastaje bez uočljivih organskih uzroka, ali neugodnost koju muškarci osećaju nije ništa manja. Iako se javlja neočekivano i „bez upozorenja“, seksualni odnos i u ovom slučaju može biti u potpunosti onemogućen.

U zavisnosti od okolnosti, simptomi privremene ED mogu, ali i ne moraju biti slični hroničnoj impotenciji. Štaviše, oni su često posledica više različitih faktora, s tim da je i njih moguće svrstati u fiziološke i psihološke. Ponekad je ove simptome teško pripisati konkretnom zdravstvenom problemu, ali i oni po pravilu imaju karakteristične uzroke i faktore rizika.

Takav je slučaj sa takozvanom situacionom erektilnom disfunkcijom. U ovom slučaju je seksualni odnos onemogućen isključivo u specifičnim okolnostima, a razlozi za to su uglavnom psihogenski. Neprijatne situacije dešavaju se usled izraženog stresa, osećaja krivice, problema u partnerskom odnosu ili sumnje u vezi sopstvenih seksualnih performansi.

U takvim okolnostima, osoba pred seksualni čin često oseća anksioznost, što zatim negativno utiče na seksualnu funkciju. U ostalim slučajevima, privremena ED može nastati kao posledica faktora vezanih za životni stil ili neko akutno zdravstveno stanje, s tim da to ne mora uvek preći u hroničan problem.

Faktori rizika koji se vezuju za privremenu ED su i zloupotreba alkohola i narkotika, pojačan stres, kao i ulazak u novi partnerski odnos. Sve su to okidači koji, između ostalog, utiču na libido i potenciju. Na fiziološkom nivou to se može ispoljiti u vidu neuravnoteženog nivoa testosterona ili smanjenog dotoka krvi u penis.

Samim tim, privremena ED je karakteristična i po tome što njeni uzroci variraju od osobe do osobe. Ukoliko, pak, primete da poteškoće u seksualnom funkcionisanju postaju češće i izraženije, muškarcima se svakako savetuje da se obrate lekaru.

Kako okrenuti situaciju u sopstvenu korist?

Među ostalim faktorima rizika koji dovode do privremene ED su i gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti, poremećaji u radu metabolizma ili rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Za razliku od težih zdravstvenih stanja, u ovim situacijama je moguće uticati na poboljšanje seksualne funkcije prvenstveno promenom životnog stila – od korigovanja ishrane, redovnog vežbanja, regulisanja telesne težine ili promene loših navika.

Sve su to načini da se uzroci privremene ED umanje ili u potpunosti otklone. To se naročito odnosi na mlađe muškarcekoji nisu u tolikoj meri skloni hroničnim oboljenjima. U zavisnosti od procene lekara, problem se može rešiti i lekovima za potenciju, a osim fizioloških, moguće je uspešno delovati i na psihološke uzroke.

Naime, čak i kada su privremeni ili se dešavaju isključivo u određenim situacijama, problemi sa erekcijom svakako utiču na samopouzdanje. U borbi sa stresom, anksioznošću ili depresivnim raspoloženjem, jedno od najboljih rešenja jeste psihološko savetovanje i odlazak kod psihoterapeuta sa partnerom, ukoliko se problemi sa erekcijom odražavaju na partnerski odnos. Iako je reč o problemu sa kojim će se svaki muškarac bar jednom suočiti, ohrabrujuća vest je da se ove uzroke i simptome može pravovremeno delovati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.