Koje navike štete penisu i kako da ih izbegnete?

Pušenje, alkohol, nedostatak sna i loša ishrana samo su neki od uzroka koji vremenom dovode do problema sa erekcijom. No, u njih se ubrajaju i pojedine problematične navike, između ostalog i one koje imaju veze sa „neadekvatnim korišćenjem“ penisa. Na šta to muškarci treba da obrate pažnju i kako zapravo ove sitnice utiču na potenciju?

  1. Nepraktikovanje masturbacije ili seksualnih odnosa. Jedno istraživanje harvardskog Medicinskog fakulteta pokazalo je da, ukoliko je penis duže vremena „neaktivan“, to može imati nepovoljan efekat na cirkulaciju. Penis je u tom slučaju lišen krvi bogatom kiseonikom, zbog čega i određeni broj mišićnih ćelija gubi elastičnost i vremenom se pretvara u skup ćelija sličan ožiljačnom tkivu. Nakupljanje tog tkiva otežava postizanje erekcije onda kada krv ponovo dospe do penisa. Stručnjaci sa Harvarda stoga smatraju i da spontane erekcije tokom sna imaju ulogu „noćnih vežbi“. Time se održava normalna cirkulacija, kao i zdravlje krvnih sudova u penisu. Takođe, jedna od kasnijih Harvardovih studija pokazala je da muškarci koji imaju ejakulaciju u proseku 21 put mesečno imaju i manje šanse za obolevanje od raka prostate.
  2. Prejak pritisak na penis. Iako je mit o masturbaciji kao uzroku erektilne disfunkcije zvanično pobijen, postoje indicije da nagli i grubi pokreti, kao i prejak stisak polnog organa tokom masturbiranja ili seksualnog odnosa mogu doprineti težem postizanju erekcije. Takva vrsta „invazivnih tehnika“ vremenom smanjuje osetljivost penisa, i zbog toga bi, u slučaju blažih nadražaja, moglo biti teže održati erekciju ili postići vrhunac.
  3. Izostanak fizičke aktivnosti. Ovo je jedna od navika koja takođe nepovoljno utiče na cirkulaciju. Naime, postizanje i održavanje erekcije zavisi od brzine kojom krv dotiče u penis, a preduslov za dobru cirkulaciju je i dobro zdravlje srca i krvnih sudova. Uloga fizičke aktivnosti u tome nije zanemarljiva, što potvrđuju i ispitivanja na osnovu kojih muškarci koji više vežbaju imaju i bolje seksualne funkcije (kvalitet erekcije i orgazma). Kao najefikasnije vežbe za cirkulaciju preporučuju se kardio vežbe (trčanje ili plivanje, najmanje 2 sata nedeljno), kao i umereno vežbanje (do 3 i po sata nedeljno). Još jedna od dobrih strana fizičke aktivnosti je i njen pozitivan učinak na smanjenje anksioznosti i stresa, koji su među glavnim psihološkim uzrocima erektilne disfunkcije.
  4. Izbegavanje kofeina: O blagotvornom efektu kofeina na erekciju već postoje pouzdani dokazi. Smatra se da konzumiranje kafe utiče na rad kardiovaskularnog sistema, a efekat kofeina na erekciju povezan je sa protokom krvi kroz krvne sudove. Pokazalo se i da kofein može izazvati efekte slične lekovima za potenciju. No, pravi razlog tome najverovatnije leži u činjenici da ova supstanca u organizmu dovodi do opuštanja glatkih mišića i spiralnih arterija, što utiče i na poboljšan protok krvi kroz penis.
  5. Nedovoljno unošenje tečnosti. Mada i kafa u umerenim količinama zvuči kao prihvatljivo „gorivo“ za potenciju, još jedan napitak koji vraća čvrstinu penisa je – obična voda. Unošenje dovoljne količine vode takođe je preduslov za dobro zdravlje kardiovaskularnog sistema, a u ovom slučaju i za proizvodnju hormona pod nazivom angiotenzin. Naime, angiotenzin je važan faktor u regulaciji krvnog pritiska. Kad je u dehidriranom stanju, organizam proizvodi veće količine ovog hormona koji podiže krvni pritisak. Pokazalo se da je njegov povećan nivo često prisutan kod muškaraca koji imaju poteškoće sa postizanjem erekcije.

Једно мишљење на „Koje navike štete penisu i kako da ih izbegnete?“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.