Konsultacije na daljinu: kako su urolozi prigrlili dobre strane interneta

Otkako su se životi miliona u dobroj meri preselili na internet, u digitalnu sferu je počela da se seli i medicina. Na društvene mreže nisu imuni ni pacijenti ni medicinski stručnjaci, a nedavno im se pridružila i jedna doktorka iz Nju Džerzija, inače specijalista urologije.

Dr Anika Akerman je svoj TikTok nalog otvorila u oktobru 2021. godine. Broj njenih pratilaca se od tada popeo na više od 130.000, a tajna njene popularnosti je u tome što otvoreno odgovara na pitanja o seksualnom zdravlju. S obzirom na znanje i stručnost, dr Akerman je odlučila i da svojim pratiocima demistifikuje još uvek aktuelne mitove na ovu temu.

U vreme lokdauna koji je praktično zaključao ceo svet, dr Akerman je primetila i vezu između pandemije koronavirusa i njenog uticaja na mentalno i seksualno zdravlje. Porast mentalnih problema, kao i nedostatak interesovanja za seksualne odnose, za posledicu su imali i porast slučajeva erektilne disfunkcije.

Time su najviše bili pogođeni mladi muškarci, koji do tada nisu imali većih problema sa potencijom. Međutim, stres i psihološki probemi su najčešće dovodili upravo do erektilne disfunkcije. Dr Akerman u tom slučaju preporučuje psihološko savetovanje (i posebno upravljanje stresom), koje ne bi trebalo izostaviti ni pored prepisanih lekova.

Dr Akerman na TikTok profilu informiše pratioce i o brojnim drugim temama: od uroloških problema poput kamena u bubregu, do sadržaja vezanih za estetsku medicinu. Ipak, najveće interesovanje vlada upravo za teme vezane za seks, kao i za mušku i žensku seksualnu disfunkciju.

„Ljudi na TikTok-u prosto žele da saznaju nešto više o seksu“, zaključila je dr Akerman. Među njenim pratiocima je u proseku isti broj žena i muškaraca, a ona sama kreira sadržaj na osnovu najčešće postavljanih pitanja. Po tome je uočila i nekoliko glavnih prepreka na putu do rešenja problema.

Na prvom mestu su to strah i neprijatnost. Mnogi se nevoljno obraćaju lekaru jer im je teško da progovore o ličnim problemima, pogrešno verujući da su usamljeni u tome. Međutim, čini se i da mnogo njih jednostavno ne zna kome da se obrati.

To potvrđuju i komentari u kojima muškaraci i žene priznaju da za neke od seksualnih problema nikada nisu ni čuli. Doktorki Akerman zbog toga često postavljaju pitanja kod kog lekara (odnosno, specijaliste) da se upute. Sem toga, zdravstveno osiguranje u SAD uglavnom ne pokriva troškove lečenja ED. Nevolja je u tome što nisu svi u mogućnosti da priušte neophodne tretmane, zbog čega mnogi u ovome vide i problem finansijske prirode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.