Šta je sekundarna impotencija?

Erektilna disfunkcija ili impotencija definiše se kao nemogućnost postizanja i održanja erekcije, dovoljne za zadovoljavajuć seksualni odnos. Ona spada u najčešće seksualne probleme muškaraca, sa učestalošću od 30 do 50 odsto i porastom u starijoj životnoj dobi. Erektilna disfunkcija negativno utiče na intimne odnose muškaraca koji se sa njom suočavaju, smanjuje kvalitet života i negativno se odražava na njihovo samopouzdanje.

Impotencija najčešće predstavlja kompleksno stanje u koje je umešano nekoliko faktora. To je osnovni razlog zašto njeno lečenje nekad može biti teško. Ona, takođe, može biti simptom nekog drugog, ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Tako se sekundarna impotencija definiše kao nemogućnost postizanja erekcije kod nekoga ko je postizavao i održavao erekciju neko vreme, ali onda je ona naglo počela da izostaje. Nemogućnost da se se postigne i održi erekcija s vremena na vreme nije razlog za brigu. Međutim, ako se to dešava često, najpametnije je obratiti se lekaru.

Kako dolazi do erekcije?

U normalnim okolnolnostima, do erekcije dolazi udruženim akcijama mozga, kičmene moždine, nerava, hormona i krvnih sudova. Problem u bilo kom od ovih semgmenata može dovesti do nemogućnosti postizanja erekcije.

Osnovni uzroci impotencije

Oni su grupisani u dve grupe faktora: organske (kao što su oboljenja krvnih sudova i srca, uključujući dijabetes, pušenje, pasivni životni stil, hormonske poremećaje, konzumiranje droga, probleme sa nervima i slično) i psihičke (u koje najčešće spadaju anksioznost, depresija, osećaj krivice, loš kvalitet partnerskog odnosa i slično).

Faktori na koje posebno treba obratiti pažnju u kontekstu sekundarne impotencije su:

  • Partnerski odnos: seksualne preferencije i libido partnera, komunikacija o željama i potrebama, razlike u libidu i seksualnim aktivnostima.
  • Individualni faktori: istorija emocionalnog ili seksualnog zlostavljanja, postojeći psihološki problemi (anksioznost i depresija), ranije operacija ili nesreće, posebno one koje su zahvatile preponsku regiju.
  • Kulturološki i religijski faktori: inhibicije ili konfliktni stavovi po pitanju seksa.
  • Medicinski faktori: postojeća zdravstvena stanja i oboljenja poput dijabetesa, hipertenzije, epilepsije, anemije srpastih ćelija ili upotreba lekova kao što su antidepresivi, lekovi za hipertenziju i slično. Starosttakođe može uticati na nemogućnost postizanja erekcije.

Kako se leči sekundarna impotencija?

Ako je pronađen uzrok ovog stanja, odmah se pristupa lečenju, najčešće na neki od sledećih načina:

  • Lečenje primarnog uzroka problema: na primer, promena postojeće terapije.
  • Psihoterapija/savetovanje i promene životnog stila: bavljenje sopstvenim mentalnim zdravljem i partnerskim odnosom, kao i prestanak pušenja, balansirana ishrana, regulacija telesne težine, redovna fizička aktivnost, smanjenje unosa alkohola i slično.
  • Lekovi: od hormonskih lekova do onih za tretiranje erektilne disfunkcije.
  • Operacija: kada je potrebno, operacijom se može otkloniti uzrok problema ili se mogu ugraditi specijalni uređaji koji pomažu u postizanju erekcije, posebno kada su se sve druge metode pokazale kao nedelotvorne.
  • Posebni uređaji: poput vakuumske pumpe i konstriktora kojima se tretira penis pre seksualne aktivnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.