Šta o muškom zdravlju govori kvalitet sperme?

Nezadovoljstvo u intimnim odnosima i narušeno samopouzdanje su veoma česte neprijatnosti koje osećaju muškarci kada se suoče sa slabom potencijom. Kada je reč o onima koji planiraju potomstvo, posledica ima još više:erektilna disfunkcija postaje jedan od faktora za smanjenu sposobnost začeća.

S druge strane, ostvarenje potomstva i sama seksualna funkcija nisu uvek u direktnoj vezi. Iako teži oblici ED svakako mogu onemogućiti da dođe do seksualnog čina (pa samim tim i začeća), plodnost u prvom redu zavisi od kvaliteta i broja spermatozoida. Postoji, međutim, nešto što je u oba slučaja zajedničko – naime, i ED i kvalitet sperme su pokazatelji celokupnog muškog zdravlja.

Kao i erektilna disfunkcija, kvalitet semene tečnosti može ukazati na prikrivena zdravstvena stanja. To je potvrdilo i jedno istraživanje sa Univerziteta Stenford, tvrdeći da sterilitet otkriva probleme kao što su visok krvni pritisak, disbalans hormona ili oslabljena cirkulacija.

Za početak, najpreciznija metoda za uklanjanje bilo kakve sumnje jeste spermogram. U pitanju je analiza semene tečnosti koja otkriva podatke o ukupnom broju i pokretljivosti spermatozoida, kao i o parametrima poput njene zapremine, gustine i pH vrednosti. U proseku, zdrava sperma sadrži između 40 i 300 miliona spermatozoida po mililitru, dok se smanjenim brojem spermatozoida smatra količina od 10 do 20 miliona po mililitru.

Čokolada, vitamin D i dizanje tegova: kako do boljeg zdravlja sperme?

Kod izvesnog broja muškaraca (između 20-30%), za nisku koncentraciju spermatozoida odgovorni su genetski faktori. Međutim, postoje stvari koje muškarci po tom pitanju i sami mogu učiniti. Briga o celokupnom zdravlju je svakako na prvom mestu, budući da su životne navike među glavnim faktorima u očuvanju reproduktivne funkcije.

Zato stručnjaci najpre savetuju izbegavanje svakodnevnih štetnih navika. Osim nezdrave ishrane, pušenja i nedovoljne fizičke aktivnosti, dobar deo krivice snose neumereno konzumiranje alkohola, droga ili anaboličkihsteroida.

Pokazalo se i da je kvalitet sperme u direktnoj vezi sa indeksom telesne mase. Naime, muškarcima koji pate od gojaznosti preporučuje se regulisanje kilaže, kao jedan od najdelotvornijih načina da se znatno povećaju pokretljivost i zapremina spermatozoida. Interesantni su i rezultati istraživanja u korist specifičnih vrsta treninga – pokazalo se da kvalitetniju spermu imaju muškarci koji praktikuju vežbanje na otvorenom i dizanje tegova.

Kada je reč o drugim tipovima rekreacije, korisno je obratiti pažnju na udobnost sedišta na biciklu. To se posebno odnosi na muškarce koji ovaj vid treninga praktikuju više od 5 sati nedeljno.

Osim toga, uz redovnu fizičku aktivnost ne treba zapostaviti ni ishranu. Pojedine vrste namirnica utiču upravo na zdravlje sperme, a evo šta preporučuju nutricionisti:

  • Ostrige i semenke bundeve (podstiču proizvodnju spermatozoida i sadrže velike količine cinka)
  • Špargla (povećava broj spermatozoida, a zbog velike količine vitamina C i E štiti i zdravlje testisa)
  • Banane (bogate su enzimima koji doprinose balansu hormona, kao i vitaminima B1, A i C koji stimulišu proizvodnju sperme)
  • Crna čokolada (obiluje antioksidansima koji povećavaju volumen sperme i ukupan broj spermatozoida)

Na listi korisnih namirnica su i one koje sadrže vitamine C, D i E. Pojedine studije pokazale su i korelaciju između neplodnosti i nedostatka vitamina D. Među parovima kod kojih je uočena manja stopa začeća, ispostavilo se da, kada je reč o muškom sterilitetu, kod muškaraca postoji problem sa nedovoljnom količinom vitamina D.

Još jedna stvar na koju stručnjaci skreću pažnju je i udobnost. Mada se dugo smatralo da je u pitanju još jedan od brojnih mitova, neudoban i tesan donji veš ipak utiče na kvalitet sperme. Muškarcima se, prema tome, savetuje komforan donji veš: time se omogućava bolji protok vazduha do skrotuma, što je još jedan od načina da sačuvaju svoje reproduktivno zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.