Suplementi koji (ne) leče probleme sa potencijom

Dr Dženis Rosler, seksualni terapeut iz Majamija, ne pomaže samo parovima koji imaju poteškoće u intimnim odnosima. Pored toga što je licencirani savetnik za brak i porodicu, prošla je i edukacije za dijetetičara i nutricionistu.

Dr Rosler u svojoj praksi sreće muškarce koji, u želji da „požure“ sa lečenjem ED, isprobavaju razne suplemente i dodatke ishrani. Oni se često reklamiraju kao „bezbedniji“ od lekova jer, navodno, izazivaju manje nuspojava štetnih za zdravlje.

Kao stručnjak za ishranu, dr Rosler se slaže sa tim da sadržaj tanjira utiče na seksualnu funkciju. Takođe, suplementi su sve popularniji i zbog toga što proizvođači za mnoge od njih tvrde da su na prirodnoj bazi.

Dok se veliki broj muškaraca kune u njihov pozitivan uticaj na potenciju, dr Rosler je po tom pitanju ipak obazriva. Izdvojila je nekoliko suplemenata i pokušala da razbije mitove o njihovim efektima na seksualno zdravlje.

  1. Maka: ova biljka, inače iz porodice repe i rotkve, dospela je na dobar glas zbog tvrdnje da potpomaže seksualni nagon. Suplementi make najčešće sadrže delove njenog korena, a pripisuje joj se više od jedne supermoći: da leči neplodnost kod muškaraca i žena, te da povoljno utiče na rad hormona.

Dr Rosler navodi rezultate studije iz 2002. godine, u kojoj su učesnici nakon uzimanja suplemenata make primetili poboljšanje seksualnog nagona. Međutim, iz ugla stručnjaka za ishranu, dr Rosler napominje da su potrebna dalja istraživanja koja bi tako nešto potvrdila.

  1. Ginko biloba: po navodima dr Rosler, ekstrakti ove drvenaste biljke „poboljšavaju protok krvi u mozgu“. Zbog toga se ginko smatra biljkom koja pomaže kod erektilne disfunkcije, jer povećava i dotok krvi do penisa.

Istraživanja, međutim, nisu uvek sa tim saglasna. U nekima od njih je zaključeno da su efekti ginka identični placebu, pogotovo ako je ED nastala kao posledica upotrebe antidepresiva.

  1. Ašvaganda: eksperti iz oblasti prirodne medicine veruju da ova biljka egzotičnog naziva pomaže u poboljšanju muške plodnosti i libida. Reč je o žbunastoj biljci koja raste u Indiji, a dr Rosler potvrđuje da se njeni ekstrakti koriste u pojedinim suplementima za potenciju.

Njene efekte je do sada ispitivao samo mali broj studija, a u nekima se navodi da ašvaganda podstiče i seksualno uzbuđenje kod žena.

  1. Karnitin: kod nekih suplemenata naveden i kao L-karnitin, je aminokiselina zaslužna za dobijanje energije iz masti. Proizvođači dodataka ishrane tvrde da karnitin pomaže kod neplodnosti i poteškoća u seksualnoj funkciji.

Eksperti zdravstvenog centra Maunt Sinaj u Njujorku otišli su korak dalje – objavili su studiju koja pokazuje da L-karnitir podstiče efekat Vijagre. Ipak, ovo se najviše odnosi na specifičnu grupu muškaraca, pre svega, na dijabetičare i one koji nisu reagovali na samu Vijagru.

Dr Roslin, pak, upozorava i na potencijalne opasnosti L-karnitina. Iako on uglavnom ne izaziva ozbiljne nuspojave, prevelika doza može izazvati dijareju ili osip.

  1. DHEA (dehidroepiandrosteron): još jedna supstanca koju proizvodi naše telo je i hormon DHEA, a luči u se nadbubrežnoj žlezdi. DHEA pomaže u proizvodji testosterona i estrogena, ali njegov nivo tokom starenja postepeno opada.

Lekari mogu prepisati suplementaciju ovim hormonom u slučaju steriliteta. Dr Roslin navodi da od njega mogu imati koristi i žene, pre svega zbog poboljšanja libida i seksualne funkcije.

Što se eksperata tiče, oni i dalje tvrde da nema dovoljno dokaza da je DHEA stoprocentno delotvoran. Sa njima se slaže i dr Dženis Roslin. Ona smatra da suplementi mogu, ali i ne moraju pomoći kod seksualne disfunkcije, te upozorava da su se studije nedovoljno bavile njihovim efektima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.