U kakvoj su vezi bol u leđima i erektilna disfunkcija?

Naša tela predstavljaju složene mehanizme koji reaguju na dešavanja iz spoljašnje i unutrašnje sredine. U obema se može kriti uzrok erektilne disfunkcije , a jedno od stanja koje je sa njom direktno povezano, a to sigurno nije dovoljno poznato, jeste bol u leđima. Naime, on može biti uzrok erektilne disfunkcije.

Proces postizanja erekcije počinje seksualnom stimulacijom čula, što dovodi do opuštanja mišića penisa i dotoka krvi u njega, zahvaljujući venama koje krv iz drugih delova tela preraspoređuju tamo gde je najpotrebnija. Erektilna disfunkcija nastaje kada je dotok krvi prekinut ili onemogućen. Sa druge strane, do problema sa leđima dolazi usled uklještenja vena i nerava, što za posledicu ima smanjen dotok krvi do karličnog predela.

Najćešći uzroci bola u leđima koji mogu dovesti do erektilne disfunkcije su:

  • Zgrčen pregibač kuka – Ovi misići nalaze se u predelu od donjeg lela leđa, kroz prepone pa sve do kuka i zovu se pregibači kuka. Kad se zgrče mogu dovesti do stvaranja pritiska u predelu prepona. Taj pritisak može onemogućiti dotok krvi i dovesti do drugih problema.
  • Uklještenje nerava – Pudendalni nerv omogućava da osećamo senzacije u predelu genitalija i u njihovoj blizini. Oštećenje tog važnog nerva može voditi u erektilnu disfunkciju, gubitak seksualne želje i druge zdravstvene probleme.
  • Diskus hernija – Oštećenje discusa može se negativno odraziti na funkcionisanje brojnih telesnih sistema, uključujući i seksualnu funkciju.

Malo toga za sada je poznato o načinu na koji problemi sa leđima utiču na seksualni život muškarca, jer su ova dva problema sve do sada retko međusobno povezivana. Takođe, mnogi ih samostalno „leče” upotrebom analgetika, pa se tako do pravog uzroka erektilne dsifunkcije kao posledice problema sa leđima i ne može doći.

U jednom istraživanju objavljenom u časopisu „Spine”, učestvovalo je više od 11.000 muškaraca sa bolom u leđima i više od 19 je tokom dugo vremena koristila analgetike, kao i lekove za potenciju . To je bilo češće sa povećanjem njihove starosti .

Osim što je neprijatan, bol u leđima može dovesti i do razvoja sekundarnih problema, od kojih je erektilna disfunkcija samo jedan. Zato je uvek bolje raditi na prevenciji tih problema, odnosno na lečenju simptoma i menjanju navika koje održavaju bol u leđima.

U slučaju da imate bolove u leđima, posetite fizijatra i saznajte šta ih uzrokuje. Nemojte dozvoliti da to stanje sa sobom pokrene i brojna druga. Istovremeno, saznajte kojim vežbama možete ojačati mišiće oko kukova i donjeg dela leđa i radite na usvajanju životnih navika koje dokazano doprinose zdravlju i, samim tim, potenciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.