Vazelinske injekcije – brzi, laki i rizični tretman za ED

Svi koji su se ikada suočili sa erektilnom disfunkcijom, sigurno su poželeli da učine sve kako bi prevazišli ovaj neprijatan problem. Kako je reč o stanju koje postaje sve više rasprostranjeno, tako raste i broj najrazličitijih metoda koje obećavaju brzo i lako rešenje.

Manje se priča o tome da su neke od njih i potencijalno opasne. Najviše zabrinjava činjenica da na tržištu postoje brojni preparati koji se prodaju nelegalno (naročito putem interneta), a pritom nisu ni zvanično odobreni za upotrebu.

Među popularnim metodama kojima muškarci često pribegavaju je i ubrizgavanje injekcija vazelina u penis. Ovaj vid „lečenja“, iako prilično problematičan, ipak i nije toliko nov. Štaviše, već godinama unazad mu pribegavaju muškarci različitih životnih dobi širom sveta.

Kada je reč o oslabljenoj seksualnoj funkciji, na ovaj potez se najčešće odlučuju radi uvećanja penisa i poboljšanja seksualne izdržljivosti. Još jedan problem predstavlja i to što se ova praksa neretko sprovodi bez lekarskog nadzora. Pored ubrizgavanja vazelina, muškarci se odlučuju i na upotrebu takozvanih topikalnih gelova, odnosno krema za uvećanje penisa i poboljšanje potencije. Iako neki od njih sadrže supstance koje se inače koriste u lečenju erektilne disfunkcije (na primer, inhibitori PDE5 kao što je sildenafil, glavni sastojak Viagre), stručnjaci su saglasni da ovakve preparate ne bi trebalo koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Razlog je, između ostalog, i to što još nema zvaničnih i proverenih dokaza da vazelinske injekcije zaista imaju učinak na poboljšanje seksualne funkcije. Sem toga, brojne dosadašnje studije pokazale su da injekcije vazelina radije predstavljaju opasnost nego lek.

Samo neka od neželjenih dejstava su pojava polnih infekcija i ozbiljnije povrede kože i tkiva penisa. Jedno istraživanje pokazalo je i da su u nekim slučajevima bili neophodni hitni hirurški zahvati kako ne bi došlo do ozbiljnijih posledica povrede tkiva. Teške komplikacije se pritom mogu javiti i ukoliko se vazelin (ili bilo koji ubrizgani gel) ne odstrani na vreme.

Prema tome, umesto rizičnih tretmana i korišćenja preparata „na svoju ruku“, uvek je bolje biti na oprezu i zatražiti savet stručnjaka. Za one kojima se „brze i lake“ opcije i dalje čine primamljivim, predlog je da posete lekara i odluče se za proverene tretmane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.