Zašto muškarci u 20-im i 30-im godinama imaju probleme sa potencijom?

Erektilna disfunkcija se, uprkos svim informacijama kojima danas o njoj raspolažemo, i dalje veoma često vezuje za godine. S obzirom na to da ona zaista jeste češća (ali ne i nužna pojava ) kod starijih muškaraca, pri čemu se starijim u ovom konstekstu smatra četrdeset i više godina, onda nije iznenađujuće zašto se i dalje veruje da muškarci u trećoj i četvrtoj deceniji „ne bi trebalo” da imaju probleme sa potencijom.

Činjenica je, međutim, da erektilna disfunkcija može da pogoni muškarce u svim životnim dobima. Ona je ređa kod mlađih muškaraca, ali to ne znači da se ne dešava. Zato je važno znati šta istraživanja kažu o tome koji su najčešći uzroci problema sa potencijom kod muškaraca koji imaju manje od 40 godina.

Istraživanja se aktivno bave ovom temom , a evo šta pokazuju ona najrelevantnija, sprovedena u poslednjoj deceniji.

  1. Zloupotreba alkohola i droga: PAS, što je skraćenica za psihoaktivne supstance, u koje spadaju droga, alkohol, lekovi, to jest sve ono što se može uzeti i dovesti do promene stanja svesti, mogu značajno ometati erekciju. Istraživanja su pokazala da zloupotreba PAS vodi erektilnoj disfunkciji, uprkos tome što mnogi ljudi smatraju da im alkohol može podstaći seksualne performanse. To je i pokazalo jedno istraživanje iz 2006, a drugo čiji nalazi su objavljeni u Britanskom medicinskom žurnalu otkrilo je i da jedan od deset muškaraca koji su pušili u dobi između 16 i 59 ima probleme sa potencijom. Ova brojka raste kad je reč o muškarcima koji puše više od 20 cigareta dnevno.
  2. Performansna anksioznost : To jest strah od toga kako će se pokazati tokom seksualnog odnosa najčešća je muška nesigurnost kad je reč o seksu. Prekomerna briga oko toga može voditi suprotnosti od onoga što je željeni ishod. Posebno se često javlja kod mladih, seksualno neiskusnih muškaraca. Ako se ne prevaziđe spontano, onda psihoterapija individualno ili u paru može pomoći rešavanju ovog problema.
  3. Gojaznost: Prekomerna težina može biti destruktivna za seksualni život na više načina, a može biti posredno povezana sa erektilnom disfunkcijom: na primer, tako što će voditi performansnoj anksioznosti, problemima sa samopouzdanjem i tome slično, što sve mogu biti psihički uzroci erektilne disfunkcije . Isto tako, ona može biti potencijalni uzročnik fizičkih uzroka: istraživanje objavljeno 2008. u Žurnalu seksualne medicine pokazalo je da muškarci starosti između 20 i 45 godina koji imaju indeks telesne mase (BMI) veći od 30 kg/m2 češće pate od erektilne disfunkcije, čak i ako ne piju i ne puše.
  4. Visok krvni pritisak: U današnje vreme, sa hipertenzijom se suočavaju sve mlađi muškarci; više nije potpuna retkost da u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim imaju ovaj problem. Istraživanja su pokazala da su visok krvni pritisak i erektilna disfunkcija međusobno povezani. Suženje krvnih sudova stoji iza oba ova stanja.
  5. Dijabetes: Gojaznost, hipertenzija i dijabetes su međusobno povezani, a svako od ovih stanja ponaosob može voditi problemima sa potencijom. Nekontrolisan šećer u krvi tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do oštećenja krvnih sudova, što dalje može uzrokovati erektilnu disfunkciju. Sve ovo se odnosi kako na muškarce sa dijatebesom tipa 1 , tako i na one sa tipom 2.
  6. Lekovi: Određene vrste lekova negativno mogu uticati na erekciju kod mlađih muškaraca. Među njima se nalaze i lekovi koji se relativno često koriste, kao što su lekovi za hipertenziju, diuretici, mišićni relaksanti, antidepresivi i slično. Ovde možete pronaći spisak grupa takvih lekova.
  7. Depresija: Kao i anksiozni poremećaji, tako i oni koji se odnose na raspoloženje, u koje spada depresija , čest su uzrok erektilne disfunkcije kod muškaraca mlađih od 40, ali i nešto starijih. U Žurnalu seksualne i bračne terapije potvrđena je povezanost između anksioznosti i depresije kod muškaraca sa ED starosti od 18 do 48.

Erektilna disfunkcija se kao zdravstveni problem ni po čemu ne razlikuje od bilo kog drugog zdravstvenog problema. Osim što je većinu ipak sramota da o tome priča , jer pritisak koji društvo stavlja na muškarce spram seksa i sa njim povezanog pojma muškosti ne pomaže rešavanju problema, naprotiv – doprinosi mu.

Ipak, za svakog muškarca je veoma važno da poznaje i razume ovo stanje, kako bi bio u stanju da ga spreči, a ako u tome ne uspe, da zna koji su načini na koji se može boriti sa ovim stanjem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.