Zbog čega alkohol (ne) pomaže muškom libidu?

Otkad se prvi put pojavio pre oko 9 hiljada godina, postao je jedno od najstarijih i najkonzumiranijih supstanci. Do danas smo ovom „čarobnom napitku“ našli najrazličitiju namenu: on ima moć da nam ublaži stres, posluži kao afrodizijak i sredstvo za dezinfekciju, ili kao saveznik u probijanju barijera u komunikaciji.

Reklo bi se da alkohol zasigurno ima dobrih strana. Muškarci će ga koristiti i kao „pomoć“ za jačanje seksualnog samopouzdanja, ali zbog dvojakog efekta alkohola, često će njegovo delovanje biti upravo suprotno. Pitanje je u tom slučaju da li alkohol pojačava ili inhibira muški libido?

Tačan odgovor je da čini i jedno i drugo.

Jedno ili dva pića zaista mogu srušiti one komunikativne barijere ili umanjiti doživljaj stresa, za koji znamo da ima nepovoljan uticaj na libido. Ova uzročno-posledična veza dovodi do toga da alkohol, eliminišući stres, ima pozitivan učinak i na seksualnu želju.

Međutim, kao depresor centralnog nervnog sistema, alkohol istovremeno ima i sedativno dejstvo. Pre nego što je u 19. veku otkrivena anestezija, hirurzi su kao anestetik prilikom operacija upotrebljavali alkohol. Stoga alkohol u većim količinama ima i svojstvo smanjenja seksualnog nagona. Razlog za to je prvenstveno oslabljena cirkulacija, jer nedovoljan protok krvi kroz penis dovodi do otežanog postizanja i održanja erekcije, ali i do težeg postizanja orgazma.

Sem toga, kroz samo nekoliko sati dejstva na organizam, alkohol zapravo izaziva oba efekta – nakon početne euforije, seksualna želja je pojačana, ali naknadno sedativno dejstvo utiče na smanjenje seksualnih performansi. Granica između ta dva često je veoma tanka, a najveći faktor koji na to utiče je količina popijenog pića.

Treba pritom uzeti u obzir i da je reakcija organizma na alkohol kod svakoga drugačija. Rešenje je, dakle, u umerenosti – nekoliko pića povremeno sigurno nam neće škoditi, ali prekomerna i česta upotreba negativno će se odraziti na libido. U tom slučaju alkohol postaje štetna navika, koja na duže staze dovodi do povećanog rizika za nastanak problema sa erekcijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.