Erektilna disfunkcija češća kod muškaraca sa inflamatornim bolestima creva

Erektilna disfunkcija učestala je među muškarcima sa dijagnozom inflamatornih bolesti creva (IBD), rezultati su najnovijeg istraživanja u ovoj oblasti.

Istraživanje je sprovedeno u Univerzitetu u Minesoti, a sastojalo se od uzorka od 69 muškaraca, kojima je procenjivano pet dimenzija seksualne funkcije. 41 ispitanik imao je Kronovu bolest, dok je 28 bolovalo od ulceroznog kolitisa. Njihovo stanje praćeno je tokom dve godine.

Rezultati su pokazali da je 39 odsto ispitanika imalo seksualnu disfunkciju do određene mere, dok je 94 odsto imalo erektilnu disfunkciju. Istraživači su primetili da promene u životnim navikama i smanjivanje simptoma ovih oboljenja nisu dali značajne promene u pomenutim skorovima erektilne disfunkcije, dok su faktori koji se tiču starosti i fizičkog i mentalnog zdravlja delimično povezivani sa erektilnom disfunkcijom.

Najvažniji zaključak ovog istraživanja je da bi lekari trebalo da budu svesni visoke učestalosti i faktora rizika za pojavu seksualne disfunkcije kod muškaraca sa inflamatornim oboljenjima creva.

Ovo je prvo istraživanje koje se bavilo vezom između erektilne disfunkcije i dijagnoze IBD-a. Njena prednost je što je pratila bitne parametre tokom perioda od dve godine, ali druge studije, koje će tek biti sprovedene, trebalo bi da se fokusiraju na dobijanje većeg broja podataka, kako bi se što više rasvetlila veza između ova dva tipa oboljenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.