Psihički uzroci erektilne disfunkcije

Već duže vreme poznato je da se uzroci erektilne disfunkcije mogu svrstati u dve kategorije: fizičke i psihičke. Prvoj grupi pripadaju svi oni razlozi koji se tiču fiziologije, odnosno tela, dok u drugu grupu spadaju oni koji su povezani sa psihologijom, odnosno – mentalnim stanjem.

Psihička stanja i erektilna disfunkcija

Mentalno zdravlje izuzetno je široka tema i ona, neposredno i posredno, obuhvata mnoštvo različitih aspekata funkcionisanja čoveka. No, kada je reč o određenim psihičkim stanjima u kontekstu erektilne disfunkcije, prevashodno se dotičemo onih koja mogu da iskuse mnogi ljudi, a da pritom ne spadaju u psihički obolele. Drugim rečima, svako od nas može da iskusi stres, umor ili krivicu, ali ne može svako od nas da iskusi deluzije, halucinacije i maniju, zato što oni uključuju mentalna oboljenja koja iziskuju psihijatrijski tretman.

U kontekstu ljudi bez psihijatrijskih oboljenja, najčešći uzroci psihogene (psihičkim faktorima izazvane) erektilne disfunkcije su:

 • Anksioznost – odnosno, strah od toga kako će se seksualni čin odigrati i da li će uspeti da zadovolji očekivanja oba partnera. Anksioznost, za razliku od straha, predstavlja strepnju nad nečim što bi moglo da se dogodi, iako u objektivnoj realnosti za to ne postoje nikakvi nagoveštaji. Na taj način, stvara se pritisak koji može dovesti do gubitka erekcije. To se posebno odnosi na seksualno manje iskusne ili na muškarce kojima je veoma stalo da ostave dobar utisak.
 • Krivica – čiji izvor se najčešće nalazi u okolnostima pod kojima dolazi do seksualnog odnosa. Pod tim se podrazumevaju situacije kao što su preljuba, seksualni odnos sa nekim sa kime ne postoji nikakva emocionalna povezanost, pogrešna motivacija za seksom i tako dalje.
 • Problemi u partnerskom odnosu – ukoliko uključuju emocionalno udaljavanje, nedostatak kvalitetne komunikacije, potisnut bes ili tugu i sve ono što može da naruši seksualnu, ali i bilo koju drugu vrstu bliskosti između dvoje ljudi, može da se negativno odrazi na potenciju i sve ono što joj prethodi.
 • Latentni homoseksualizam – muškarci koji su zapravo homoseksualci, ali zbog društvenog ili bilo kog drugog pritiska, nastoje da ostvare seksualne kontakte sa ženama, mogu da iskuse psihogenu erektilnu disfunkciju.
 • Depresivnost – kao stanje koje odlikuju tuga, bezvoljnost i teskobne misli, ali i kao ozbiljno kliničko oboljenje – depresija – može da izazove erektilnu disfunciju. Depresivnost predstavlja pad opštih voljnih i nagonskih dinamizama, a u ove druge spada i seksualni nagon i, posledično, erekcija. Depresija se mora, za razliku od stanja depresivnosti kome smo svi manje ili više skloni, tretirati od strane stručnjaka, kao i bilo koje oboljenje.
 • Stres – poznato je na koji način stres uzima svoj danak kada su u pitanju fizičko i psihičko zdravlje, pa se po tome ne razlikuje ni kada se posmatra iz perspektive potencije. Umor, iscrpljenost, pritisak… samo su neki od aspekata stresa koji mogu negativno da utiču na seksualne performanse.

Razlikovanje organske od psihogene erektilne disfunkcije

Na veoma jednostavne načine moguće je utvrditi da li je erektilna disfunkcija izazvana telesnim (organskim) ili psihičkim faktorima. Naime, ukoliko postoji fiziološka prepreka, erekcija se uopšte neće postići. Tako su jutarnje erekcije ili erekcije koje prethode masturbaciji znak da je erektilna disfunkcija izazvana psihičkim faktorima.

Lečenje psihogene erektilne disfunkcije

Erektilna disfunkcija danas se uspešno leči, bez obzira na to kakvi bili njeni uzroci. Na prvoj liniji odbrane seksualnog života od ovog stanja nalaze se urolozi. Ali, kada su u pitanju psihički uzroci, njima se često priključuju i psiholozi, odnosno psihoterapeuti. Oni su svojim veštinama i iskustvom dobro opremljeni za borbu protiv svih prepreka psihičke prirode, čije uklanjanje neće dovesti samo do boljeg seksualnog života, već i do većeg zadovoljstva istim na opštijem nivou.

57 мишљења на „Psihički uzroci erektilne disfunkcije“

 1. Meni se javlja sledeci problem…jutarnje erekcije su mi bas retke, smatram da je to zbog loseg spavanja, jer mislim da mnogo lose spavam, pa sam cuo da treba da se stvori REM faza sna da bi do iste doslo. Pod velikim sa stresom konstantno i bas mi treba vremena da se opustim, da bi doslo do erekcije. E sad vi kazete da ako je fizicki problem, onda nikako nece doci do erekcije, a kod mene dodje, ali mnogo sporo. Merio sam nivo testosterona iznosi 25,8 od 28,7 po nekoj skali DCLIA. Svi ostali hormoni su mi dobri tj u granicama. Interesuje me da li moze zbog nekih psihickih smetnji doci do odsustva jutarnje erekcije, tipa depresije?

  1. Poštovani Ivane,

   Kao što tekst iznad kaže, određeni psihički problemi i te kako mogu dovesti do problema sa erekcijom. Zbog stresa koji spominjete može doći do brojnih zdravstvenih problema, a erektilna disfunkcija je samo jedan od njih. Depresija takođe može da dovede do erektilne disfunkcije (ne samo depresija kao oboljenje, već i depresivnost i sve prateće emocije kao što su tuga, bezvoljnost, očajanje, osećaj besmisla i tako dalje), posebno ukoliko su takva osećanja hronificirana.

   Zato bi bilo dobro da potražite pomoć psihoterapeuta – kako biste naučili kako da se konstruktivnije nosite sa stresom i/ili radili na depresivnosti (depresiji) koji se mogu nalaziti u osnovi Vaših problema sa potencijom.

 2. Повратни пинг: Igor (36 god) - Erekcija.rs
 3. Повратни пинг: Mici (22 god) - Erekcija.rs
 4. Повратни пинг: Don Deer (50 god) - Erekcija.rs
 5. Повратни пинг: Zabrinut (30 god) - Erekcija.rs
 6. Повратни пинг: Pera (38 god) - Erekcija.rs
 7. Повратни пинг: Lazar (46 god) - Erekcija.rs
 8. Повратни пинг: Mish (29 god) - Erekcija.rs
 9. Повратни пинг: Nenad (33 god) - Erekcija.rs
 10. Повратни пинг: sveta (48 god) - Erekcija.rs
 11. Повратни пинг: Djole (23 god) - Erekcija.rs
 12. Повратни пинг: Jovan (24 god) - Erekcija.rs
 13. Повратни пинг: James Bond (22 god) - Erekcija.rs
 14. Повратни пинг: Mmm (22 god) - Erekcija.rs
 15. Повратни пинг: razer (26 god) - Erekcija.rs
 16. Повратни пинг: Neca (24 god) - Erekcija.rs
 17. Повратни пинг: J. (22) - Erekcija.rs
 18. Повратни пинг: nenad (29 god) - Erekcija.rs
 19. Повратни пинг: Dragan (68 god) - Erekcija.rs
 20. Повратни пинг: problemi (25 god) - Erekcija.rs
 21. Повратни пинг: Nidzo (19 god) - Erekcija.rs
 22. Повратни пинг: Milos (28 god) - Erekcija.rs
 23. Повратни пинг: tayki (19 god) - Erekcija.rs
 24. Повратни пинг: Vladara (26 god) - Erekcija.rs
 25. Повратни пинг: Aleksandar (21 god) - Erekcija.rs
 26. Повратни пинг: Monti (36 god) - Erekcija.rs
 27. Повратни пинг: Darko (24 god) - Erekcija.rs
 28. Повратни пинг: Dalibor (31 god) - Erekcija.rs
 29. Повратни пинг: devojka (33 god) - Erekcija.rs
 30. Повратни пинг: mladen (64 god) - Erekcija.rs
 31. Повратни пинг: Goran (26 god) - Erekcija.rs
 32. Повратни пинг: Gaža (35 god) - Erekcija.rs
 33. Повратни пинг: Kuzma (32 god) - Erekcija.rs
 34. Повратни пинг: mladjan (40 god) - Erekcija.rs
 35. Повратни пинг: Sone (27 god) - Erekcija.rs
 36. Повратни пинг: Miroslav (20 god) - Erekcija.rs
 37. Повратни пинг: Mladena (30 god) - Erekcija.rs
 38. Повратни пинг: mladen (40 god) - Erekcija.rs
 39. Повратни пинг: Marč (51 godina) - Erekcija.rs
 40. Повратни пинг: Maksim (47 god) - Erekcija.rs
 41. Повратни пинг: Igor (23 god) - Erekcija.rs
 42. Повратни пинг: Miroslav (32 god) - Erekcija.rs
 43. Повратни пинг: Jakov (55 god.) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.