Erektilna disfunkcija – simptomi, uzroci i posledice

Erektilna disfunkcija ili impotencija predstavlja nemogućnost održanja erekcije i, posledično, nemogućnost započinjanja ili nastavka seksualnog odnosa.

Problemi sa erekcijom koji se javljaju s vremena na vreme ne moraju nužno značiti pojavu erektilne disfunkcije. Međutim, ukoliko se problem ponavlja, predstavlja uzrok stresa i problema u seksualnom životu ili se negativno odražava na samopozdanje muškarca, onda je potrebno nešto učiniti kako bi se problem rešio.

Problemi koji se tiču nemogućnosti postizanja ili održanja erekcije mogu biti znak zdravstvenih problema kao što su kardiovaskularna oboljenja ili dijabetes i koji zahtevaju stručan medicinski tretman. Tada se, lečenjem osnovnog problema, otklanja i problem erektilne disfunkcije. Stoga je odlazak kod lekara često neophodan deo tretmana. U slučaju da ne postoji primarni problem, usled kog se javlja erektilna disfunkcija kao sekundarni, primenjuju se lekovi za impotenciju ili drugi tretmani koji direktno ciljaju urogenitalni sistem muškarca.

Istraživanja učestalosti erektilne disfunkcije pokazala su da čak 40% muškaraca starijih od 40 godina ima iskustva sa ovim problemom. U poslednje dve decenije zabeležen je porast procenta muškaraca koji se suočavaju sa nekom formom erektilne disfunkcije. Tome u značajnoj meri doprinose životne navike i način života, kao i porast oboljenja koja mogu biti primarni uzročnici smanjene potencije ili impotencije.

Simptomi erektilne disfunkcije

Simptomi erektilne disfunkcije podrazumevaju:

 • probleme u postizanju erekcije
 • probleme u održanju erekcije
 • smanjenu seksualnu želju

Svi ovi simptomi mogu da se jave povremeno i kod potpuno zdravih muškaraca. Stoga, ukoliko su oni sporadični, nije neophodno medicinski ih tretirati. Međutim, ukoliko su oni relativno česti, odnosno prete da postanu ili jesu postali hronični, onda je na njih neophodno obratiti pažnju.

Uzroci erektilne disfunkcije

Uzroci erektilne disfunkcijeSeksualno uzbuđenje muškarca je kompleksan proces u koji su uključeni mozak, hormoni, emocije, nervi, mišići i krvni sudovi. Erektilna disfunkcija može nastati kao posledica poremećaja bilo kog od navedenih faktora.

Takođe, stres i problemi u domenu mentalnog zdravlja mogu izazvati ili pogoršati erektilnu disfunkciju.

Ponekad je uzrokuje upravo kombinacija fizioloških i psihičkih faktora erektilne disfunkcije. Na primer, mali fiziološki problem koji usporava seksualnu reakciju može da pobudi anksioznost u vezi sa održanjem erekcije. Kao rezultat, usled anksioznosti, može doći do erektilne disfunkcije.

Fiziološki uzroci erektilne disfunkcije

U najvećem broju slučajeva, erektilna disfunkcija uzroke ima u fiziološkoj ravni. Najčešći uzroci uključuju:

 • srčana oboljenja
 • aterosklerozu (zakrčenje krvnih sudova)
 • visok holesterol
 • visok krvni pritisak
 • dijabetes
 • gojaznost
 • metabolički sindrom (stanje koje uključuje visok krvni pritisak, visoke nivoe insulina, višak masti u predelu stomaka i visok holesterol)
 • Parkinsonovu bolest
 • multiplu sklerozu
 • nizak nivo testosterona
 • Pejronijevu bolest (razvoj zadebljanog tkiva unutar penisa)
 • koriščenje određenih lekova
 • pušenje
 • alkoholizam i druge forme zloupotrebe psihoaktivnih supstanci
 • lekove za rak prostate i uvećanu prostatu
 • povrede karlice ili kičmene moždine

Psihički uzroci erektilne disfunkcije

Psihički uzroci erektilne disfunkcijeMozak igra ključnu ulogu u pokretanju lanca fizioloških reakcija koje rezultiraju erekcijom, počevši od osećaja seksualne uzbuđenosti. Brojni činioci mogu ometati ovaj proces i na taj način uzrokovati ili pogoršati erektilnu disfunkciju. Oni uključuju:

 • depresiju, anksioznost ili druge probleme sa mentalnim zdravljem
 • stres
 • nisko samopouzdanje
 • nezainteresovanost za seks (usled starosti, bolesti ili nerazrešenih problema iz seksualne istorije)
 • probleme u partnerskoj vezi koji izazivaju stres, lošu komunikaciju i tome slično

Faktori rizika

Faktori koji doprinose erektilnoj disfunkcijiSa starenjem, vreme potrebno za postizanje erekcije može postajati sve duže. Osim toga, stimulacija penisa kako bi se erekcija održala često mora biti intenzivnija. Međutim, to ne mora biti direktna posledica starenja, već je obično reč o skrivenom zdravstvenom problemu ili o posledici uzimanja lekova, što u najvećem broju slučajeva jeste direktno povezano sa procesom starenja.

Spektar faktora koji mogu doprineti erektilnoj disfunkciji je širok i uključuje:

 • medicinska stanja, sa posebnim naglaskom na dijabetes i srčana oboljenja
 • pušenje, koje ometa pravilan protok krvi kroz vene i arterije. Prekomerna upotreba duvana može dovesti do hroničnih zdravstvenih problema, koji mogu podstaći ili izazvati erektilnu disfunkciju
 • višak kilograma, posebno ukoliko je reč o prekomernoj gojaznosti
 • određene medicinske tretmane, kao što su operacija prostate ili terapije kancera zračenjem
 • povrede, posebno ako su ugroženi nervi koji kontrolišu erekciju
 • lekove, kao što su antidepresivi, antihistaminici, analgetici i lekovi za visok krvni pritisak ili rak prostate
 • psihička stanja, kao što su stres, anksioznost i depresija
 • zloupotrebu droga i alkohola, posebno ukoliko je prolongirana
 • fizičke ozlede, kao što su povrede nerava ili krvnih sudova koji dopremaju krv do penisa (na primer, može se javiti kod česte vožnje bicikla)

Posledice erektilne disfunkcije

Posledice erektilne disfunkcijePosledice erektilne disfunkcije u formi komplikacija mogu da uključuju:

 • nezadovoljstvo seksualnim životom
 • stres ili anksioznost
 • osećaj sramote ili niskog samopouzdanja
 • bračne ili partnerske probleme
 • nemogućnost začeća

…koji dalje mogu voditi ka novim problemima. Stoga je neophodno pronaći primarni uzrok i suočiti se sa njim.

Priprema za odlazak kod lekara

Priznanje da problem postoji je prvi korak ka njegovom rešavanju. U te svrhe, odlazak kod lekara je jedno od prvih uporišta borbe protiv erektilne disfunkcije. Većina odlazaka kod lekara su stresni, a često nemamo ni dovoljno vremena da ispričamo i pitamo sve za šta smatramo da je važno. Zato priprema za odlazak kod lekara može biti od velike koristi, posebno kada je reč o problemima o kojima se najčešće ne priča otvoreno i lako.

Odlazak kod lekaraKada je u pitanju rešavanje problema erektilne disfunkcije, najčešće se odlazi kod lekara specijaliste, a to su urolog (specijalista za probleme sa muškim reproduktivnim sistemom) i endokrinolog (specijalista za probleme sa endokrinim sistemom – žlezdama, odnosno hormonima).

Pre pregleda dobro je raspitati se šta je neophodno činiti pre samog pregleda (na primer, ne jesti, ne mokriti i tome slično). Zatim, lekar će sasvim sigurno, prilikom uzimanja anamneze, postavljati pitanja koja se odnose na raniju istoriju (ove ili drugih) bolesti, životne navike, uzimanje lekova, ranije tretmane, porodičnu istoriju naslednih bolesti i tako dalje. Sva ova pitanja za svrhu imaju rasvetljivanje okolnosti pod kojima je došlo do razvoja problema i njegovo smeštanje u širi kontekst sveukupnog zdravstvenog stanja. Neka od tih pitanja, posebno ona koja se odnose na seksualne performanse, mogu biti neugodna.

Takođe, ovom prilikom, moguće je pripremiti pitanja za lekara, kao što su pitanja o prognozi, tretmanu, ishodu i slično, ali uz svest da on možda još uvek nema neophodne odgovore, posebno ako je u pitanju prva poseta. Od primarnog uzroka erektilne disfunkcije zavisiće i dijagnostički proces, ali i tretman i dalje implikacije.

97 мишљења на „Erektilna disfunkcija – simptomi, uzroci i posledice“

 1. Повратни пинг: NS (48 god) - Erekcija.rs
 2. Повратни пинг: Darko (30 god) - Erekcija.rs
 3. Повратни пинг: Pera (38 god) - Erekcija.rs
 4. Повратни пинг: BiLive - Erekcija.rs
 5. Повратни пинг: Jovan (52 god) - Erekcija.rs
 6. Повратни пинг: Nenad (33 god) - Erekcija.rs
 7. Повратни пинг: Miki (45 god) - Erekcija.rs
 8. Повратни пинг: Zbunjena (23 god) - Erekcija.rs
 9. Повратни пинг: dejan (37 god) - Erekcija.rs
 10. Повратни пинг: Zzz (21 god) - Erekcija.rs
 11. Повратни пинг: Dzony (25 god) - Erekcija.rs
 12. Повратни пинг: Ivan (41 god) - Erekcija.rs
 13. Повратни пинг: Slavko (25 god) - Erekcija.rs
 14. Повратни пинг: Anoniman (31 god) - Erekcija.rs
 15. Повратни пинг: Milenko (42 god) - Erekcija.rs
 16. Повратни пинг: Mirko (23 god) - Erekcija.rs
 17. Повратни пинг: Darko (24 god) - Erekcija.rs
 18. Повратни пинг: Megatop - Erekcija.rs
 19. Повратни пинг: Ozren (37 god) - Erekcija.rs
 20. Pozdrav, nesto o mom problemu koji me muci par meseci… Od nedavno sam u vezi, posle nekog duzeg vremena, pre toga sam imao sve kratke veze i jednu veoma dugu (6god) sve je bilo u redu sto se tice odnosa… Medjutim cak i pre ove veze primetio sam da mi je nekako blaza erekcija, cak masturbacijom i ne uspevam da je uspostavim a dodje do ejakulacje dok je penis maltene na pola erekcije… U periodima kad sam bez cure, do pre 5meseci, dosta sam masturbirao, preterano, cak i na silu… Sa devojkom nemam problem da uspostavim erekciju, cim ona uzme stvar u svoje ruke, ali prilikom odnosa dodje brze do ejakulacije nego inace, a u tom momentu pred sam snosaj, kao da krece da pada erekcija, ali ne bas uvek… Posto mi je to dosta psihickom smislu stvorilo pritisak, jos pre same veze… U 2-3 navrata sam zbog treme i sigurnosti uzimao Bilive od 10mg i onda je sve kako treba, mislim da osecam efekte i po puna 4 dana, posle toga opet isto, kao da je vrh penisa nekako previse osetljiv i jednostavno brzo dodje do ejakulacije, to jedino nije slucaj kada mi cura masturbira, onda sve bude ok, kao nekada… Sada recimo sam, masturbacijom i video stimulacijom ne uspevam da uspostavim erekciju, dodje do 60% mozda i vec tada mogu da ejakuliram… Jutarnje erekcije i spontane pri popodnevnoj dremki i sl. imam gotovo bez izuzetaka, ne budu samo kada sam bas bio pod stresom ili ako previse popijem prilikom izlaska u grad… Inace aktivan sam dosta, redovno treniram, uzimam vitaminske i mineralne suplemente, u odlicnoj sam formi i kondiciji, ali pored ovoga imao sam ove godine dosta stresnih situacija i generalno osecam veliku napetost oko mnogo stvari, pa jos preko svega toga i ovo vezano za potenciju… Drugih tegoba nemam, da li ovo moze da ima veze sa prostatom, hormonima, venama i sl…? Imam 30god.

 21. Повратни пинг: Radomir (41 god) - Erekcija.rs
 22. Повратни пинг: Jovan (50 god) - Erekcija.rs
 23. Повратни пинг: Shone (27 god) - Erekcija.rs
 24. Повратни пинг: Luka (44 god) - Erekcija.rs
 25. Повратни пинг: Predrag (58 god) - Erekcija.rs
 26. Повратни пинг: Mile (41 god) - Erekcija.rs
 27. Повратни пинг: Zoli (31 god.) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.