Uticaj testosterona na seksualni život muškarca

Testosteron nije samo pogonsko gorivo muške seksualne želje i performansi. Ali, nizak nivo testosterona može smanjiti sposobnost uživanja u seksu. Nedostatak seksualne želje i erektilna disfunkcija su seksualni problemi koji mogu nastati kao posledica niskog testosterona. U tom slučaju, lečenje je jedini izbor.

Testosteron i uzorci smanjenog seksualnog nagona

Misterija mehanizma putem koga nizak testosteron smanjuje seksualni nagon još uvek nije rešena od strane istraživača. Sasvim je uobičajeno da se seksualna želja muškarca smanjuje nakon adolescencije i dvadesetih godina života, ali među samim muškarcima, po tom pitanju, postoje izražene individualne razlike. Ono što jedan muškarac definiše kao nizak libido, drugom može biti potpuno prihvatljivo. Takođe, seksualni nagon podložan je uticaju raznih faktora kao što su stres, san i prilika za seks. Zbog ova tri faktora, definisanje „normalnog“ nivoa seksualnog nagona čini se nemogućim. Zato obično sâm muškarac prepozna nedostatak seksualne želje kao problem, najčešće u poređenju sa ranijim stanjem. U drugim slučajevima, seksualni partneri su ti koji primećuju da se problem pojavio.

Simptomi niskog nivoa testosterona ne uključuju uvek osećaj nedostatka seksualnog nagona. Neki muškarci imaju nepromenjenu seksualnu želju uz relativno nizak nivo testosterona. Kod drugih muškaraca može doći do smanjenja seksualne želje čak iako je testosteron na normalnom nivou. Nizak testosteron stoga je jedan od mogućih uzroka niskog libida. No, ukoliko smanjenje nivoa ovog hormona potraje tokom dužeg vremenskog razdoblja, svi muškarci će iskusiti nedostatak seksualne želje.

U jednoj velikoj studiji koja je sprovedena u Masačusetsu, S.A.D., oko 11% ispitanih muškaraca otkrilo je da ima smanjen seksualni nagon. Oko 28% muškaraca sa niskim nivoom testosterona imalo je i nizak libido. To su bili relativno mladi muškarci, prosečne starosti od 47 godine; stariji su imali intenzivnije simptome.

Nizak testosteron samo je jedan od mogućih uzroka smanjenog libida. Drugi problemi, kao što su stres, nedostatak sna, depresija i hronični zdravstveni problemi takođe se negativno mogu odraziti na seksualnu želju muškarca.

Nizak testosteron i erektilna disfunkcija

Iznenađujuće, nizak testosteron u vrlo retkim slučajevima uzrokuje erektilnu disfunkciju . Nizak testosteron sam za sebe, to jest – bez drugih zdravstvenih problema, u veoma malom broju slučajeva predstavlja uzrok erektilne disfunkcije.

Probleme sa erekcijom često uzrokuje ateroskleroza –  bolest mišićnih arterija. Ukoliko su oštećeni, mali krvni sudovi koji penis snabdevaju krvlju više ne mogu da se šire i na taj način dovode potrebne količine krvi neophodne radi postizanja i održanja erekcije. Osim toga, dijabetes, visok krvni pritisak i visok holesterol spadaju u tri glavna uzroka kako ateroskleroze, tako i erektilne disfunkcije.

Istovremeno, nizak testosteron čest je pratilac ateroskleroze u genezi erektilne disfunkcije. Studije su pokazale da jedan od tri muškarca sa niskim nivoom testosterona svom lekaru spominje problem erektilne disfunkcije. Stručnjaci iz ove oblasti veruju da, kod muškaraca kojima drugi faktori uzrokuju erektilnu disfunkciju, nizak testosteron ima snažan uticaj na istu, stvarajući situaciju time još kompleksnijom.

U svrhe rasvetljavanja prirode ove povezanosti, nizak testosteron povezan je sa mnogim zdravstvenim stanjima koja mogu dovesti do erektilne disfunkcije, a to su metabolički sindrom, gojaznost, endotelijalna disfunkcija i dijabetes.

Iako nije poznato da li ova stanja uzrokuje nizak nivo testosterona, povezanost između drugih medicinskih stanja i niskog testosterona može biti značajna u odgovoru na pitanja kolike su razmere smanjenog testosterona na seksualno, ali i opšte zdravlje muškarca.

Terapija niskog testosterona dovodi do poboljšanja seksualnog nagona i, posledično, zadovoljstva kod mnogih muškaraca. Međutim, dugoročni efekti zamenskih terapija još uvek su nepoznati, što znači da su one još uvek u fazi opsežnih medicinskih istraživanja.

4 мишљења на „Uticaj testosterona na seksualni život muškarca“

  1. Повратни пинг: Viktor (35 god) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.