Marko (47), Niš

P: Imam 47 godina i srčani sam bolesnik. Hteo bih da probam nešto od lekova za bolju potenciju, a sad vidim da se preporučuje dodatni oprez kod ljudi koji imaju probleme sa srcem. Zanima me imate li nešto da mi preporučite s obzirom na ovo moje stanje, neki prirodni preparat ili neki od lekova koji neće uticati negativno na srce? Hvala.


O: Poštovani, lekovi koji služe za poboljšanje potencije deluju tako što utiču na širenje krvnih sudova koji dopremaju krv do polnog organa i na taj način obezbeđuju da se erekcija postigne i održi. To znači da oni deluju direktno na krvotok, samim tim i na srce. S obzirom na to da već imate, u svojoj zdravstvenoj istoriji, srčano oboljenje, dodatni oprez pri uzimanju ovih lekova je apsolutno neophodan.

Zbog toga bi najbolje bilo da se konsultujete sa svojim lekarom, odnosno sa urologom, koji će moći da pregleda vašu anamnezu i na osnovu toga Vam prepiše odgovarajući lek. Nikako nije preporučljivo da ih uzimate na svoju ruku, jer kao što možete videti, kod svakog od lekova se preporučuje konsultacija sa lekarom u slučaju da imate neko srčano oboljenje.

Isto važi i kada su u pitanju biljni preparati. To što oni važe za prirodne lekove, na znači da ne mogu imati uticaj na funkcionisanje organizma, a ponekad taj uticaj može da bude štetan, posebno kod hroničnih bolesti. Mnogi takvi lekovi koji se mogu pronaći na našem tržištu ne prolaze neophodne provere i kontrole, stoga je neophodan dodatni oprez pri njihovom korišćenju. Zato, za ma koju opciju se opredelili, najpre se konsultujte sa lekarom, kako ne biste iskusili neki od neželjenih i potencijalno opasnih nusefekata tih preparata i kako biste poboljšali zadovoljstvo svojim seksualnim životom, bez ugrožavanja drugih zdravstvenih aspekata.