Dragana, Niš

P: Moj tata ima 80 godina, asmaticar je u poslednjih tridesetak godina, danas je mama pronasla omot tablete ernafil od 100 mg…. Mogu li te tablete u kombinaciji sa ostalim tabletama koje pije za astmu? Hvala unapred!


O: Poštovana, kod upotrebe lekova za potenciju, potrebno je biti pri dodatnom oprezu kada su u pitanja određena zdravstvena stanja. S obzirom na to da je Vaš otac hronični astmatičar, neophodno je da se posavetuje sa lekarom u vezi sa time koliko je bezbedno da uzima Ernafil zajedno sa lekovima za astmu.

S obzirom na to da Ernafil deluje tako što stimuliše dotok krvi u penis, on nije u direktnoj vezi sa astmom, odnosno sa respiratornim sistemom. Međutim, astma je stanje koje zahteva medikamentozni tretman, a uzimanje bilo kakvih lekova, zajedno sa lekovima za potenciju, mora biti pod nadzorom lekara, kako bi se osiguralo da njegovo uzimanje bude bezbedno i kako se ne bi načinilo više štete nego koristi.

Verovatno nije prijatno razgovarati sa ocem na tu temu, a bez obzira na to da li ćete taj razgovor započeti Vi ili Vaša majka, valjalo bi da znate da je zaista veoma važno da otvoreno sa njime o tome popričate i posavetujete ga da poseti lekara. Izbegavanjem ove teme, stvara se nepotreban rizik da dođe do pojave nekih od neželjenih efekata leka. Zato je potrebno što pre oca upozoriti na moguće ishode. Možda će njemu biti neprijatno što je njegova tajna otkrivena, ali sve su to minorne neugodnosti u odnosu na važnost pravovremenog delanja i pravilnog uzimanja leka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.