Još 8 namirnica za bolju potenciju

Danas je uticaj koji hrana ima na zdravlje dobro poznat, a to se odnosi i na potenciju. O namirnicama koje se mogu konzumirati u te svrhe već smo pisali , kao i o uticaju mediteranske ishrane , a sada vam donosimo još osam namirnica koje mogu biti od pomoći pri poboljšanju erekcije i libida.

Važno je znati da one ne moraju biti prevencija erektilne disfunkcije , i svakako joj nisu lek, ali mogu igrati značajnu ulogu u poboljšanju pomenutih aspekata seksualnog života i, naravno, zdravlja.

Cvekla. Ovo korenasto povrće veoma je bogato nitratima. Cvekla, zapravo, predstavlja najbolji prirodni izvor nitrata. Mnoštvo istraživanja ovog povrća fokusiralo se na visok krvni pritisak i sposobnost soka cvekle da ga snizi, kao i da poboljša kondiciju. Uprkos nedostatku kontrolisanih naučnih studija koje bi pokazale kako cvekla utiče na erektilnu disfunkciju, rezultati studija koje su se bavile krvnim pritiskom mogle bi da ukazuju na njen značaj. Ukoliko već uzimate neke nitrate, posavetujte se sa svojim lekarom o upotrebi cvekle, odnosno njenog soka.

Crna čokolada. Podatak da crna čokolada može pozitivno uticati na erekciju ne znači da možete da se bacite na neograničenu konzumaciju iste. No, dobro je znati da flavonoidi (koji su veoma moćni antioksidanti) u tamnoj čokoladi pokazuju mogućnost da poboljšaju cirkulaciju, kako je pokazao jedan naučni članak objavljen u časopisu „Circulation“. Naime, autori ove studije kažu da postoji obilje dokaza o tome da se kakao bogat flavanolom utiče na sintezu azot-monoksida, što može da ima značajan uticaj na snabdevanje ekstremiteta krvlju. Kako bi se povećala korist od ove namirnice, birajte crnu spram mlečne čokolade.

Zeleno lisnato povrće. Jedenje zelene salate, kelja, spanaća i drugo zelenog lisnatog povrća snabdeva telo bogatom zalihom nitrata. Oni predstavljaju supstancu koja se pretvara u azot-monoksid u telu, koji zatim utiče na otvaranje krvnih sudova i poboljšava cirkulaciju krvi. Inače, lekovi za erektilnu disfunkciju napravljeni su tako da imaju isti efekat.

Ostrige. Ovi morski plodovi smatraju se afrodizijakom zbog visokog nivoa cinka, minerala koji je veoma važan za produkciju testosterona . Iako je to tačno, trebalo bi biti oprezan pri njihovoj upotrebi. Jedno istraživanje sprovedeno u avgustu ove godine pokazalo je da više od 80 odsto uzoraka ostriga ima norovirus, koji predstavlja jedan od najčešćih uzroka akutnog gastritisa u Sjedinjenim Američkim Državama i često se može dobiti posredstvom hrane ili vode. Zato, ukoliko date šansu ostrigama, pobrinite se da budu dobro termički obrađene.

Pistaći. Istraživanje koje se često spominje u kontekstu pistaća i njihovog uticaja na erektilnu disfunkciju uključivalo je 17 muškaraca koji su iskusili probleme sa potencijom u trajanju od najmanje jedne godine. Zatim su, u roku od tri nedelje, jeli oko 100 grama pistaća kao deo svoje regularne ishrane, a kada su testovi ponovljeni, pronađena su značajna poboljšanja u erekciji, smanjenje nivoa lošeg (LDL) holesterola, poboljšanje cirkulacije i nivoa dobrog (HDL) holesterola. Osim toga, pistaći su bogati aminokiselinom koja se zove arginin. On je prethodnik azot-monoksida, što znači da utiče na proširivanje krvnih sudova i, samim tim, na poboljšanje protoka krvi.

Nar. Iako ne postoji mnogo naučnih studija koje su se bavile uticajem nara na erektilnu disfunkciju, postojeće daju veoma uverljive dokaze. U jednom takvom istraživanju pokazano je da upotreba soka od nara dovodi do smanjenja blage i umerene erektilne disfunkcije kod 60 odsto seksualno aktivnih muškaraca obuhvaćenih istraživanjem. Jedna ranija studija je pokazala da su muškarci koji su pili sok od nara, u odnosu na one koji nisu, imali niže rezultate na merama erektilne difunkcije. Osim toga, studija iz 2006. godine, sprovedena na životinjama, pronašla je da hrana bogata antioksidantima, a posebno nar, dovode do bolje cirkulacije, što pozitivno utiče na erekciju.

Proizvodi od paradajza. Iako se generalne preporuke o ishrani mahom odnose na sveže voće i povrće, kada je u pitanju paradajz, smatra se da je obrađena varijanta bolja. To se ne odnosi na zamenske proizvode na bazi likopena, već na sam paradajz. Likopen je fitonutritijent koji pozitivno deluje na cirkulaciju i zdravlje prostate. On se najbolje apsorbuje kada se uzima sa zdravim mastima, kao što su avokado i maslinovo ulje.

Lubenica. Iako se lubenica obično doživljava isključivo kao letnje sezonsko voće (neki bi rekli i povrće), ona se može koristiti i u svrhe poboljšanja potencije. Lubenica je odličan izvor aminokiseline pod nazivom citrulin, koja potpomaže dotok krvi do penisa. U jednoj studiji, 24 muškarca sa umerenom erektilnom disfunkcijom uzimalo je citrulin i placebo u tokom perioda od mesec dana. Polovina onih koja je uzimala citrulin iskusila je poboljšanje erekcije, dok je taj broj za one koji su uzimali placebo samo 8.3. Česta upotreba lubenice ili njenog soka u ishrani mogla bi imati blagotvoran uticaj na probleme sa potencijom.

Dobra vest je da su ove namirnice, pored toga što su zdrave, veoma i ukusne, pa tako prevencija, odnosno borba protiv erektilne disfunkcije kroz regulaciju ishrane može biti prijatna i za druga čula.

3 мишљења на „Još 8 namirnica za bolju potenciju“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.