Mediteranskom ishranom do bolje potencije?

Istraživanje koje je predstavljeno na prošlogodišnjem EuroEcho-Imaging događaju pokazalo je da Mediteranska ishrana dovodi do poboljšanog funkcionisanja kardiovaskularnog sistema kod pacijenata koji boluju od erektlne disfunkcije.

Vođa ovog istraživanja dr Atanasios Angelis smatra da erektilna disfunkcija nije simptom starenja , već da je znak da u telu, tačnije – u okviru vaskularnog sistema – nešto ne funkcioniše kako treba. U 80 odsto slučajeva erektilnu disfunkciju uzrokuju vaskularni faktori, koji upozoravaju pacijente na povećan rizik od srčanog ili moždanog udara.

Prema Angelisovom mišljenju, Mediteranska ishrana povezana je za manjim stepenom pobuđenosti kardovaskularnog istema, što znači da ujedno predstavlja jedno od mogućih rešenja za problem erektilne disfunkcije. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita da li pacijenti koji se pridržavaju ovog načina ishrane imaju funkcionalniji kardiovaskularni sistem.

Mediteranska ishrana sastoji se od dnevnog unosa voća, povrća, nerafinisanih žitarica i testenine, maslinovog ulja i koštuničavog voća. Mlečni proizvodi konzumiraju se u minimalnim količinama, u formi sira i jogurta. Potrošnja mesa je takođe mala, pri čemu se crveno meso i meso živine jednu po jednom nedeljno. Male količine vina su takođe dozvoljene, a rafinisani šećer se izbegava i zamenjuje prirodnim poslasticama u formi voća.

Istraživanjem, koje je sprovođeno na Odeljenju za kardiologiju u Hipokrat bolnici u Atini, obuhvaćeno je 75 muškaraca koji boluju od erektilne disfunkcije, prosečne starosti od 56 godina. Ishrana zasnovana na principima Mediteranske dijete određena je pomoću „Med-Diet“ skora, koja rangira pacijente u tri kategorije. Prema konzumaciji žitarica, voća, povrća, mesa, ribe, mlečnih proizvoda, vina i maslinovog ulja, pacijenti su podeljeni u sledeće kategorije: visok (30-35), srednji (21-29) i niski (0-20). Vaskularna funkcija merena je kroz dva spekta ateroskleroze, nazvane ateromatoza i arterioskleroza.

Istraživači su pronašli da je niži „Med-Diet“ skor povezan za značajno lošijom vaskularnom i srčanom funkcijom. Dr Angelis kaže da su pacijenti sa erektilnom disfunkcijom koji se nezdravo hrane imali veće oštećenje kardiovaskularnog sistema u odnosu na one koji su se hranili po principima Mediteranske ishrane. Prethodne studije su pokazale povezanost između erektilne disfunkcije i vaskularnog oštećenja, ali je ovo istraživanje ukazalo i na oštećenje srca.

Ovo istraživanje može da pomogne onima koji su pod visokim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja i pate od erektlne disfunkcije , iako je za njegove šire implikacije potrebno nastaviti ispitivati ovu povezanost.

Dr Angelis smatra da male izmene u ishrani mogu da imaju veliki uticaj na zdravlje, kao što je korišćenje maslinovog umesto rafinisanog suncokrretovog ulja. On dodaje da nije u pitanju dijeta, već promena životnog stila čiji je ishrana jedan deo.

 

2 мишљења на „Mediteranskom ishranom do bolje potencije?“

  1. Повратни пинг: Srce i erektilna disfunkcija - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.