Polovina dijabetičara boluje i od erektilne disfunkcije

Prema novom istraživanju, 52.5 odsto muškaraca sa dijabetesom bori se sa problemima erektilne disfunkcije.

Iz nekog za sada još uvek nepoznatog razloga, muškarci sa dijabetesom tipa 2 su u većem riziku od pojave erektilne disfunkcije: njih 66.3 odsto je imalo probleme sa potencijom, u poređenju sa dijabetesom tipa 1, od kog je bolovalo 37.5 odsto muškaraca.

Ranija istraživanja pokazala su da dijabetes može dovesti do oštećenja nerava i krvnih sudova, koji su neophodni u procesu postizanja i održanja erekcije .

Ovo istraživanje sprovedeno je na Univerzitetu u Padovi (Italija), gde je analizirano 145 slučajeva kako bi se istražila veza između dijabetesa i erektilne disfunkcije. Ukupan broj ispitanika iznosio je 88.577 muškaraca sa dijabetesom tipa 1 i 2.

Rezultati istraživanja su pokazali da dijabetes značajno povećava rizik od pojave erektilne disfunkcije. Ukupno, 52.5 odsto muškaraca dijabetičara je u određenom stepenu imalo probleme sa pontecijom. U većem riziku su, prema ovim nalazima, oni sa dijabetesom tipa 2.

Muškarci sa dijabetesom su u većem riziku od pojave erektilne disfunkcije zato što ovo stanje može da dovede do oštećenja nerava i krvnih sudova. To dalje vodi do poteškoća ili potpune nemogućnosti postizanja i održanja erekcije, bez obzira na njihov dobar hormonski status ili seksualnu stimulaciju.

Još uvek nije poznato zašto je dijabetes tipa 2 češći uzork erektilne disfunkcije u odnosu na dijabetes tipa 1.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.