Kako su povezani glaukom i erektilna disfunkcija?

Jedno novo istraživanje pokazalo je da je glaukom oka značajan faktor rizika za pojavu erektilne disfunkcije. Studija je sprovođena na muškarcima starosti od četrdeset i više godina.

Učesnici u istraživanju, kojih je bilo ukupno 167, na jednoj oftamološkoj klinici popunjavali su upitnike koji se odnose na njihove životne navike i zdravstvene smetnje, a posebnim upitnikom meren je indeks funkcije njihove erekcije. Svi su imali ranija iskustva sa glaukomom oka.

Istraživači su pronašli da je glaukom važan faktor rizika sa erektilnu disfunkciju , a kao još jedan faktor na ovoj populaciji pojavilo se pušenje.

Poređenjem eksperimentalne i kontrolne grupe pokazalo se da muškarci sa glaukomom u značajno većem broju slučajeva imaju probleme i sa potencijom. U obzir su uzimani i lekovi koji se prepisuju za glaukom, a pokazano je da oni nemaju nikakvu značajnu vezu sa erektilnom disfunkcijom.

Za dalje rasvetljivanje veze između glaukoma i erektilne disfunkcije biće potrebno još istraživanja, uključujući i ona koja se neće baviti samo njihovom povezanošću, već ispitivanjem uzročno-posledične veze.

Glaukom je, inače, oboljenje koje nastaje usled nakupljanja tečnosti u oku, usled zapušenosti odvodnih kanala. Nagomilana tečnost, zbog toga što nema gde da otekne, utiče na povišenje očnog pritiska. Tečnost potom gura očni živac prema pozadi i time ga oštećuje.

Ukoliko očni pritisak dugo ostane povišen, može doći do razaranja očnog živca, koje se ispoljava postepenim promenama u vidu. Promene su u početku male i zahvataju periferni vid. Oboleli od glaukoma ne primećuje pogoršanje vida zato što se ove promene najpre dešavaju u predelu iznad, izpod i sa strane centralnog vida.

U kasnijim fazama ove bolesti, ukoliko nije otkrivena na vreme, može doći do propadanja centralnih delova, odnosno potpunog gubitka vida, stoga je više nego jasno zašto je ovo stanje važno uočiti na vreme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.