Lekovima za potenciju protiv raka debelog creva?

Najnovija švedska studija otkrila je potencijalnu vezu između uzimanja lekova za erektilnu disfunkciju i uspeha u tretmanu kancera debelog creva.

Stručnjaci su primetili da bi inhibitori PDE5 mogli povećati šansu za pozitivan ishod ove bolesti. U pitanju su, između ostalih, i lekovi koji kao aktivne sastojke imaju sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) i vardenafil (Levitra).

Prema dosadašnjim kliničkim dokazima, inhibitori PDE5 bi mogli, za početak, usporiti rast tumora kod miševa. Nije još sasvim jasno da li sprečavaju razvoj kancera i kod ljudi, ali lekari za to imaju i opravdane pretpostavke.

Analizurajući tok bolesti kod švedskih pacijenata, uočili su da je stopa smrtnosti od raka debelog creva za 18% niža kod onih koji su uzimali inhibitore PDE5. Istraživanje pokazuje još jedan interesantan efekat: rizik od metastaze, koja je i glavni uzrok smrti od ove bolesti, smanjuje se kod pacijenata koji uz terapiju koriste i lekove za potenciju.

Sličan učinak primećuje se i kod pacijenata koji su prošli operativni zahvat. Naime, loša prognoza i ishod bolesti posledica su slabljenja imuniteta nakon operacije. Međutim, pozitivan efekat inhibitora PDE5 još je uočljiviji kod pacijenata kojima su oni bili prepisali posle zahvata. Takvo dejstvo, prema rezultatima studije, moglo bi biti vezano za regulaciju imunosupresivnih efekata.

Pošto je reč o opservacionoj studiji, to još uvek ne znači da će se inhibitori PDE5 određivati kao pomoćna terapija u tretmanu raka debelog creva. Pomenuto istraživanje tek je među prvima u nizu tog tipa na svetskom nivou. Stručnjacima je za konkretnije dokaze potrebno više kliničkih studija, kako bi pojasnili biološke mehanizme delovanja lekova za potenciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.