Maslinovo ulje – prijatelj erekcije

Maslinovo ulje je jedna od onih namirnica koja ima višestruku namenu: od kuvanja i dresinga za salata, preko nege kose i kože, pa sve do zaštite srca i krvnih sudova. Međutim, da li ste znači da je ovo ulje i prijatelj erekcije?

Novo istraživanje pokazalo je da dodavanje devet supenih kašika ovog ulja u ishranu na nedeljnom nivou može biti veoma efikasno u borbi protiv erektilne disfunkcije.

Studija koja je sprovedena na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Atini obuhvatila je 660 muškaraca, prosečne starosti 67 godina. Neki od njih bili su na mediteranskom režimu ishrane, koja podrazumeva mnogo ribe, orašastih plodova, voća, povrća, laguma i, naravno, masilnovog ulja. U toj grupi, erektilna disfunkcija bila je do 40 odsto ređa u odnosu na grupu koja nije bila na ovom režimu ishrane.

Pomenutih devet kašika maslinovog ulja dovode do uravnoteženja nivoa testosterona, što pomaže pravilno seksualno funkcionisanje. Osim toga, korišćenje maslinovog ulja povezuje se sa boljim kardiovaskularnim zdravljem, čime takođe pozitivno utiče na erekciju.

Efekti maslinovog ulja traju satima nakon što se konzumira, češće od nekih lekova za potenciju. Ono, dugoročno, pozitivno utiče na zdravlje, pa je zato preporučljivo uvrstiti ga u svoj režim ishrane, bez obzira na postojanje problema sa potencijom ili ne.

Iako nalazi ovog istraživanja bacaju novo svetlo na korišćenje ove namirnice, povezanost između maslinovog ulja i erektilne funkcije nisu novina. U junu je Žurnal američke kardiološke asocijacije objavio rezultate istraživanja na 2000 muškaraca, gde su identifikovani faktori rizika za pojavu erektilne disfunkcije, među kojima su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, gojaznost, pušenje i povišen krvni pritisak. Jedan od ključnih faktora odnosio se na stanje krvnih sudova. U tom kontekstu, upotreba maslinovog ulja igra važnu ulogu baš u prevenciji stanja koja bi mogla dovoditi do njihovih oštećenja.

Osim na erektilnu funkciju, maslinovo ulje pozitivno utiče na imuni sistem, kognitivne funkcije i zdravlje kože, što su sve samo dodatni razlozi da se nađe u vašoj kuhinji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.