Može li marihuana da dovede do erektilne disfuncije?

Iako marihuana možda ima brojne pozitivne učinke po zdravlje, jedan istraživač veruje da ona može biti štetna kada je u pitanju erektilna disfunkcija.

Neke ranije studije pokazale su da upotreba kanabisa može dovesti do povećane seksualne aktivnosti. Džastin Lejmiler, istraživač problema iz domena seksualnosti, nedavno je otkrio da marihuana zapravo može da, kao i alkohol, dovede do problema sa potencijom.

„U skladu sa idejom da veće doze kanabisa mogu biti problematične, ovo istraživanje pokazalo je da je pojava erektilne disfunkcije tri puta veća kod onih koji konzumiraju marihuanu na dnevnom nivou u odnosu na one koji je uopšte ne koriste,“ kaže Lejmiler.

On citira i studije na životinjama koje su pokazale da kanabis ima inhibitoran efekat na izvesne receptore unutar erektilnog tkiva penisa, iako slične studije još uvek nisu sprovođene na ljudima.

Lejmiler namerava da raskrinka mit koji kaže da pušenje marihuane može muškarce da učini izdržljivijim tokom seksa.

„Iako je zaključak da marihuana muškarcima pomaže u krevetu privlačan, ne možemo isključiti mogućnost da ova droga prosto menja percepciju vremena kod muškaraca,“ navodi Lejmiler i dodaje: „Drugim rečima, seks se može činiti dužim ako ga imate dok ste pod dejstvom marihuane, ali u stvari količina vremena koja prođe tokom seksa realno nije veća u odnosu na to kada niste pod uticajem.“

Lejmiler nije u potpunosti protiv upotrebe marihuane u svrhu poboljšanja seksa, ali veruje da to zavisi od doze.

„Ako u malim količinama konzumirate marihuanu ili alkohol, inhibitorni efekat na seksualno postignuće može biti veoma mali. Zapravo, u takvim slučajevima možete iskusiti poboljšanje seksualnih performansi, zato što manje doze ovih supstanci dovode do opuštanja i stimulisanja seksualne želje,“ zaključuje Lejmiler.

2 мишљења на „Može li marihuana da dovede do erektilne disfuncije?“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.