8 manje poznatih činjenica o penisu

Ovekovečen na brojnim spomenicima, na grčkim statuama, pa i grafitima po toaletima širom planete, penis je verovatno najpoznatiji i najčešće istraživan ljudski organ na planeti. Uprkos tome, o njemu i dalje postoje izvesne misterije – od toga kako je izgledao ranije u evoluciji, preko čuvene idealne veličine pa sve do „srama zbog penisa“… Evo 8 činjenica koje će vam obogatiti poznavanje fizionomije i funkcionalnosti muškog polnog organa.

  1. Šta je stvarno prosek?

Prema studiji koja je sprovedena 2013. godine na uzorku od 1.661 muškarca, prosečna dužina penisa u erekciji iznosi 14 cm. Raspon svih učesnika u ovom istraživanju, objavljenom u naučnom časopisu „Žurnal seksualne medicine“, iznosi of 4 do 26 cm.

Interesantno je da nisu sve erekcije dovele do istovetnih rezultata. Oni čiji su penisi mereni nakon oralnog seksa imali su veće penise, u odnosu na one koji su se oslanjali na fantaziju i to samostalno, pokazalo je ovo istraživanje.

Zbog smanjenog dotoka krvi do penisa, pušenje može dovesti do smanjenja prosečnog penisa za do 1 cm.

  1. Veličina je bitna

Kada je reč o penisu, veličina ipak jeste bitna – barem za neke žene. Prema rezultatima jednog istraživanja iz 2012. godine, žene koje češće doživljavaju vaginalne orgazme kažu da im je lakše da ih postignu sa muškarcima koji imaju duže penise. Iako nije u potpunosti jasno zašto, duži penis može biti pogodniji za stimulaciju vagine i grlića materice, prema mišljenju ko-autora pomenute studije Stjuarta Brodija, psihologa na Univerzitetu Zapadne Škotske.

Istraživanje sprovedeno 2013. godine pri Nacionalnoj akademiji nauka u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazalo je da su žene određivale idealnu veličinu penisa u odnosu na visinu muškarca, pri čemu je veći penis u većoj meri „pristajao“ višim muškarcima.

  1. Anomalije

Veoma retko, muškarac se može roditi sa dva penisa, što je stanje koje pogađa svakog između 5 i 6 miliona muškaraca i poznato je kao difalus. Nažalost, ovo stanje ne donosi i duplu zabavu: oba organa su retko u potpunosti funkcionalna, a stanje je često udruženo sa drugim anomalijama u genitalnom predelu, koje zahtevaju hiruršku korekciju.

Muškarci koji boluju od drugog poremećaja u vezi sa penisom – prijapizam – imaju konstantnu erekciju koja traje i duže od četiri sata. Uzrok je najčešće u nemogućnosti krvi da se iz penisa vrati u ostatak tela, iako se povremeno može sresti kod onih koji boluju od anemije srpastih ćelija i leukemije. Ova situacija obično zahteva hitan medicinski tretman koji uključuje injekciju pseudoepinefrina, kako bi se glatki mišići u penisu skupili.

  1. Burna istorija

Istorija penisa zapravo je nešto strašnija od ljudske prošlosti definisane evolucijom. U jednoj fazi evolucije, muški penis je imao bodlje, ali te strukture su nestale pre pojave neandertalaca, dok se penis kakav poznajemo danas formirao pre oko 700.000 godina, prema podacima iz studije koja je sprovedena 2010. godine.

Naučnici nisu u potpunosti sigurni koja je bila funkcija pomenutih bodlji, a neki od njih pretpostavljaju da su bili zaduženi za ubrzavanje javljanja erekcije i da su bili češći kod promiskuitetnih vrsta, kao što su mačke.

Druga relikvija prošlosti je kost u penisu, odnosno bakulum. Iako većina majmuna ima kost koja potpomaže erekciju, ljudi su svoju u nekom momentu izgubili i oslanjaju se isključivo na krvni pritisak. Kod drugih životinja, kost u penisu nalazi se unutar tela i izbacuje se van radi momentalne i pouzdane erekcije. Još uvek je nepoznato zašto su muškarci izgubili ovu karakteristiku, ali prema biologu Ričardu Dokinsu, razlog može biti u tome što erekcija može da ukazuje na problem sa krvnim pritiskom , što u nekim situacijama može biti pitanje od životnog značaja.

  1. Večernja akcija

Bez obzira na to da li je mušakrac u celibatu proveo ceo dan, njegov penis će tokom noći biti u pripravnosti. Većina muškaraca tokom spavanja doživi tri do pet erekcija, koje se javljaju tokom REM faze sna. Ove erekcije javljaju se bez obzira na sadržaj snova, a oni penisi koji iz nekog razloga ne upražnjavaju ovu večernju gimnastiku vremenom mogu izgubiti na elastičnosti.

Zahvaljujući tome što je u pitanju osnovni fiziološki proces, mnogi lekari ispituju da li muškarac ima noćne erekcije, kako bi uspeli da utvrde razlog pojave erektilne disfunkcije .

  1. Prepucijum i seksualno zdravlje

Kada se dečak rodi, tkivo prepucijuma prekriva glavić penisa. Tokom embrionalnog razvoja, „kožica“ nastaje od istog tkiva i kao i tkivo koje obavija klitoris.

Unutrašnja površina prepucijuma sastoji se od sluzokože koja je slična sluzokoži koja oblaže kapke ili usta, čineći ih vlažnijim. Ovo jedinstveno okruženje moglo bi biti zaslužno za širenje seksualno prenosivih bolesti koje su povezane sa neobrezanim muškarcima.

Prepucijumu nedostaju Langerhansove ćelije, odbrambene ćelije u koje prodire virus HIV-a. Time se može objasniti zašto obrezani muškarci u Africi imaju za 60% manju stopu oboljevanja od HIV infekcije tokom heteroseksualnih odnosa.

  1. Veličina i erekcija

Uprkos ranijim stanovištima, utvrđeno je da ne postoji način da se predvidi veličina penisa u erekciji sve dok ne dođe do erekcije, pokazalo je istraživanje iz 1996. godine. Ipak, rastegnut penis predstavlja dobar prediktor njegove najveće moguće veličine koja se javlja tokom erekcije, prema rezultatima istraživanja iz 2000. godine koje je objavljeno u Međunarodnom žurnalu fonda za istraživanje impotencije.

  1. Strahovanje zbog veličine

Osećanje anksioznosti zbog penisa je realno i uobičajeno: studija sprovedena u septembru 2013. godine pokazala je da je 30% muškaraca u Velikoj Britaniji nezadovoljno veličinom svog penisa. No, ova studija nije uspela da pronađe bilo kakvu povezanost između anksioznosti zbog veličine i stvarne veličine penisa.

Dokle može da ide takav strah dovoljno govori činjenica da neki muškarci osećaju veliki stres usled straha da bi drugi mogli da naslute veličinu njihovog penisa čak i kroz pantalone.

3 мишљења на „8 manje poznatih činjenica o penisu“

  1. Повратни пинг: Dalibor (34 god) - Erekcija.rs
  2. Повратни пинг: Tole (22 god.) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.