Branko (29) – Zrenjanin

P: S vremena na vreme dešava mi se da „zakažem“ i spreman sam da probam neka od „pomagala“ za bolju potenciju. Ne znam kako da odaberem lek i da li je neophodno da prvo odem kod urologa na konsultacije. Kako da odlučim koji lek će mi odgovarati?


 

O: Poštovani, ukoliko ste doneli odluku da koristite neke od lekova za poboljšanje potencije, onda bi najbolje bilo da se, najpre, o njima dobro informišete. Na ovom linku pronaći ćete informacije o tome kako ti lekovi deluju. Posebno obratite pažnju pod kojim okolnostima ne biste trebali da uzimate te lekove i šta je to što je potrebno da znate o njima pre nego što se odlučite za neki od njih. Osim indikacija i kontraindikacija, bitni kriterijumi za odabir leka često su i njihove cene i dostupnost istih u apotekama.

Osim lekova, dobro je potražiti i informacije o tome šta možete da učinite po pitanju poboljšanja potencije na duže staze. Ovde o tome možete takođe pronaći korisne informacije.

Ukoliko smatrate da je najbolje da stručnjak, odnosno urolog proceni koji lek bi Vam najviše odgovarao, svakako ga možete posetiti. On će Vam tražiti anamnestičke podatke kako bi se što bolje upoznao sa Vašim zdravstvenim stanjem i, shodno tome, prepisao Vam određeni lek. Zato je dobro da se za takav pregled pripremite tako što ćete poneti one lekarske nalaze koji su relevantni za ovu problematiku (to bi bili podaci o srčanim bolestima, dijabetesu, naslednim bolestima, alergijskim reakcijama…) Dakle, sve ono što je hronično ili što je relevantno za sklapanje što potpunije slike o Vašem opštem zdravstvenom stanju.

Ono što je važno jeste to da budete dobro obavešteni o mogućim kontraindikacijama leka bez obzira na to da li odluku donesete samostalno ili uz pomoć urologa. Nijedna informacija koju pronađete na internetu ili je saznate na neki drugi način ne može da zameni lekarski pregled, što je takođe neophodno da imate na umu pri odlučivanju o tome koji lek uzeti.