Jole (56 god)

P: Vec duze vreme /pet godina/ imam problem sa erekcijom prilikom seksualnog odnosa. U pocetku mi se desavalo da erekciju delimicno izgubim tokom seksualnog odnosa, ali u poslednje tri godine ne mogu da postignem punu erekciju ni prilikom predigre. U pocetku sam to prevazilazio upotrebom vijagre kojom sam postizao normalnu erekciju, ali vremenom mi ni ona nije pomagala. Po savetu mog lekara uzeo sam cialis sa kojim sam imao polovicnu erekciju.Poceo sam da izbegavam seks i bio sam ocajan. Pre tri godine mi je ustanovljen dijabetes II, i bio sam na lecenju od alkoholizma. Alkohol ne konzumiram skoro tri godine, ali pijem lekove Ksalol karbapin i zoloft. Pusim oko 30 cigareta dnevno i 4-5 kafa. Povremeno imam proliv bez najave. Zbog ovog problema sam veoma nervozan i depresivan,pa vas molim za pomoc.


O: Poštovani, problemi sa erekcijom vrlo često ukazuju na neki drugi zdravstveni problem, kao što je to bio slučaj i kod Vas sa dijabetesom. Osim toga, neumerena konzumacija alkohola takođe utiče na potenciju. No, sa time ste prestali, ali ono što takođe može da utiče na erekciju jesu lekovi koje pijete (antidepresiv, antiepileptik i anksiolitik).

S obzrom na to da Vam je ove lekove morao prepisati psihijatar, neophodno je da sa njim porazgovarate o nastavku svoje medikamentozne terapije, odnosno da porazgovarate sa njim o mogućnosti pronalaska nekih drugih lekova, koji neće imati negativan uticaj na erekciju. Dakle, ovo je stvar za koju je neophodno da kontaktirate svog lekara i sa njim o tome porazgovarate. Osim toga, stanje zbog kog pijete ove lekove takođe može da ima uticaja na potenciju, stoga je konsultacija sa psihijatrom zaista jedino rešenje koje može da obezbedi da Vaša terapija ostane pod kontrolom.

Kao što verovatno već znate, pušenje, kao i unošenje prevelikih doza kofeina (kroz kafu) mogu da dodatno i u značajnoj meri doprinesu problemima sa potencijom. Tačnije, oni mogu da ih izazovu, čak i kod onih koji nemaju druge predispozicije za to (poput dijabetesa i lekova). To je onaj deo Vašeg tretmana koji je pod Vašom kontrolom, i zato je neophodno da porazmislite o važnosti menjanja ovih navika . Prestanak pušenja i smanjivanje unosa kofeina imaće pozitivan efekat na Vaše kompletno zdravstveno stanje, što je još jedan razlog više da se tome posvetite.

Preporučujemo Vam i konsultaciju sa urologom, kako bi se problem sa potencijom mogao „napasti“ sa svih strana, odnosno kako biste bili sigurni da činite sve što možete da se stanje normalizuje na način koji će za Vaše zdravlje biti bezbedan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.