Jovan (52 god)

P: Poštovani, već neko vreme imam problem sa potencijom pri seksualnom odnosu, dok taj problem ne postoji kada masturbiram. Čitao sam da problemi mogu da se jave zbog različitih zdravstvenih stanja a ja sam prilično siguran da sam zdrav pošto mi je posao takav da periodično moram na lekarske preglede. Razmišljao sam da uzmem Vijagru ili neku njenu zamenu koja je za naše tržište, pa me zanima šta biste mi od lekova preporučili?

O: Poštovani, u osnovi erektilne disfunkcije nalazi se neki razlog, posebno ako se ona dosledno ponavlja. Taj razlog, odnosno uzrok, je fiziološke ili psihološke prirode . U prvom slučaju, erektilna disfunkcija može da ukazuje na neku bolest kao što su srčane, odnosno bolesti povezane sa krvotokom ili dijabetes. U drugom slučaju, na psihičkom nivou postoji neki problem koji otežava postizanje, odnosno održanje erekcije. Najsigurniji način da utvrdite koji je uzrok Vaših problema sa potencijom jeste da posetite lekara i da, kada identifikujete uzrok, dobijete terapiju shodno tome.

Lekovi koji se koriste u svrhe tretmana erektilne disfunkcije mogu da budu od pomoći jer oni utiču na bolju prokrvljenost penisa i na taj način omogućavaju postizanje i održanje erekcije. No, sama upotreba lekova neće Vam dati odgovor na pitanje šta je u osnovi problema, pa je stoga ipak neophodno da se obratite lekaru ukoliko se problem sa erekcijom ponavlja. Možete probati i neki od lekova (evo liste onih koji se mogu naći na našem tržištu), ali bi takođe bilo vrlo korisno i odgovorno ka Vašem zdravlju da posetite urologa i porazgovarate sa njim. Pažljivo se upoznajte sa karakterstikama svakog leka i odaberite onaj koji Vam najviše odgovara.

Ukoliko se zaista ispostavi da je na organskom nivou sve u redu, onda ostaje psihički, za šta se takođe možete obratiti nekom od stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja, kako biste radili na rešavanju problema. Psihički uzroci mogu da budu anksioznost, depresija, stres, loša komunikacija sa partnerom i slično.

U svakom slučaju, lekovi mogu biti privremeno rešenje, a za trajno je potrebno da se obratite lekaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.