Loš kvalitet sna negativno utiče na potenciju

Svako ko se ikada probudio sa utiskom da je umorniji nego što je legao da spava, zna koliko je dobar noćni san važan za normalno funkcionisanje u toku dana. To se odnosi kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje. Sada su se pojavile studije koje povezuju nokturiju i loš kvalitet sna sa erektilnom disfunkcijom .

Rezultati tri studije koje se ove nedelje predstavljaju na 113. godišnjoj naučnoj urološkoj konferenciji u San Francisku (Kalifornija, SAD) osvetljavaju odnos između nokturije – stanja koje karakteriše učestalo buđenje iz sna zbog noćnog mokrenja i lošeg kvaliteta sna sa jedne strane, i problema sa zdravljem, odnosno potencijom sa druge.

U fokusu prve studije našla se nokturija i njena povezanost sa povećanim rizikom od smrti. Nokturija je česta među starijim muškarcima , a ustajanje radi mokrenja dva ili više puta u toku noći mogu ukazivati na ovo stanje. Do sada nije bilo poznato kako ona utiče na generalno zdravlje. U ovoj studiji, koja je trajala četiri godine, pronađeno je da više epizoda nokturije može da dovesti do povećanog rizika od smrti, a razumevanje ove veze biće tema narednih istraživanja u toj oblasti.

Druga studija bavila se testosteronom , odnosno ispitivanjem njegove povezanosti sa lošim kvalitetom sna i većim indeksom telesne mase kod 2.700 muškaraca od 16 i više godina. Ova metastudija – pregled ranijih studija sa istim tematikom – pokazala je povezanost između niskog nivoa testosterona i lošeg kvaliteta sna, kao i povećanog indeksa telesne mase.

U trećoj studiji ispitivani su kvalitet sna i erektilna disfunkcija, na uzorku od 377 muškaraca, prosečne starosti 46 godina. Pokazalo se da je slabiji kvalitet sna povezan sa problemima sa potencijom, ali se to ne odnosi i na apneju (kratkotrajan prestanak spoljašnjeg disanja tokom spavanja).

Dr Tobias S. Koler, specijalista urologije i muškog reproduktivnog zdravlja na Majo klinici (Minesota, SAD) i moderator na pomenutoj konferenciji gde su predstavljeni ovi rezultati, smatra da bi muškarci trebalo da budu svesni da poboljšanje kvaliteta sna može voditi poboljšanju njihove erektilne funkcije, kao i mnogim zdravstvenim benefitima za koje se zna da nastaju zahvaljujući kvalitetnom noćnom snu.

Једно мишљење на „Loš kvalitet sna negativno utiče na potenciju“

  1. Повратни пинг: kole (42 god.) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.