Posetilac (19) – Beograd

P: Imam jedan problem o kom mi je neprijatno da pričam, pa vam se ovim putem obraćam za pomoć. Imam 19 godina i do sada sam imao odnose svega nekoliko puta. To su sve bile „veze“ za jedno veče, ništa što se pamti. Međutim, pre dva meseca upoznao sam svoju sadašnju devojku, a moglo bi se reći da mi je to prva devojka u životu u koju sam se zaljubio. Naravno, pričali smo o seksu i sve to, a pre oko nedelju dana smo i pokušali da spavamo. Tu nastaje problem, jer posle nekog vremena, kad je došlo vreme za „akciju“, odjednom sam osetio da više nemam erekciju. To me je baš obeshrabrilo, tako da više ne smem ni da pokušavam. Svestan sam da neću moći dugo da bežim, a i ne želim to, pa ne znam šta da radim, da li da uzmem nešto od tih lekova za potenciju sledeći put? Frka mi je i što više o tome razmišljam, sve više mislim da će to da mi se ponovi… Šta da radim?


O: Poštovani, verovatno ćete biti iznenađeni da čujete da je jako velikom broju muškaraca frka kada spavaju sa nekom devojkom po prvi put, a stepen frke se povećava sa kvalitetom i intenzitetom emocija koje gaje ka toj devojci. 🙂 To je nešto relativno uobičajeno i ako se desi jedan put, sigurno je da nema većih razloga za brigu. Međutim, sasvim je jasno da to kod Vas izaziva zabrinutost, a svakako je i tema verovatno u potpunoj suprotnosti sa onime što se priča među vašim vršnjacima na teme seksa i seksualnih performansi.

Svakako možete da poradite na tome da sledeći put budete spremniji: nemojte biti umorni, gladni ili previše napeti. Povedite i računa o tome da ne masturbirate neposredno pre odnosa, a iz Vašeg pisanja moglo bi se zaključiti da u tom domenu nemate probleme, što govori u prilog tome da je uzrok problema psihičke prirode.

Jasno je i potpuno prirodno da svoju devojku želite da impresionirate svojim seksualnim umećima, ali isto tako Vam može biti od koristi i da sa njom razgovarate o tome što se desilo, jer Vama može da smanji napetost, a vašem odnosu može dodati jednu novu dimenziju intimnosti, poverenja i komunikacije. Na taj način ovu neugodnu situaciju možete preokrenuti u svoju korist. Naravno, ukoliko Vam se ovaj problem ponovi više puta, trebalo bi da se javite urologu i da porazgovarate sa njim, u slučaju da su uzroci ipak dublji i skriveniji nego što se možda čini. Ne mora da znači da je tako, ali to je još jedna opcija koju možete imati u glavi sledeći put kada Vas obuzmu sva ta neugodna „šta da radim“ pitanja.

Takođe, s obzirom na to da je ovde reč o izolovanom slučaju (a ne o pravilnosti), kao i o Vaše godine, uzimanje lekova na sopstvenu inicijativu nije preporučljivo. U slučaju da se ipak opredelite za to, obavezno se konsultujte sa lekarom.

Dakle, to što Vam se desilo sasvim sigurno jeste neugodno i zabrinjavajuće, ali se isto tako dešava mnogo češće nego što se o tome govori. To znači da možete da se opustite i da ne mislite da nešto sa Vama nije u redu, ali i da motrite na svoje mentalno i fizičko zdravlje kako bi moglo blagovremeno da se reaguje u slučaju da se problem prolongira ili intenzivira.