Praznična sezona može biti loša za potenciju

Lekari upozoravaju da predstojeća praznična sezona može biti loša za potenciju, zbog alkohola koji se pritom konzumira značajno češće nego inače.

Povećan unos alkohola kom će mnogi muškarci pribeći povodom predstojeće sezone praznika može da utiče na hormone koji su važni za postizanje i održanje erekcije. Osim toga, jedno istraživanje ukazuje na to da prekomerno pijenje može dovesti do smanjivanja testisa.

Kako alkohol utiče na potenciju?

Alkohol čini da se osećamo nesputanijim, ali može da dovede do manje osetljivosti nervnih završetaka, osim što utiče na hormonski status u organizmu.

Samo jedno napijanje može dovesti do dehidracije organizma, čime se smanjuje količina krvi koja je potrebna za dobru cirkulaciju, što je neophodan preduslov erekcije.

U nešto dugoročnijoj perspektivi, prekomeran unos alkohola u organizam može da ima značajan, negativan uticaj na nivo testosterona i da čak dovede do smanjivanja testisa.

Naime, jedno istraživanje, sprovedeno na 2.000 muškaraca u UK, pronašlo je da čak 66 odsto muškaraca pije duplo više alkohola tokom praznične sezone nego u drugim delovima godine. 26 odsto tada je iskusilo probleme sa potencijom.

Kao najgore alkoholno piće za potenciju pokazalo se pivo, pošto je 48 odsto ispitanika koji su konzumirali ovo piće prijavilo pojavu erektilne disfunkcije. 37 odsto njih iskusilo je isto sa žestokim pićima, a 32 odsto sa vinom.

Stručnjaci za muško reproduktivno zdravlje ukazuju na važnost umerene konzumacije alkohola čak i tokom praznika, kao i da, ako iskuse ovaj problem, potraže pomoć oko njegovog rešavanja.

Oni kažu da nam se svima dešava da se opustimo i uživamo tokom praznične sezone, ali da je pritom važno ne ugroziti svoje zdravlje, te da prekomerno pijenje nikada nije dobar izbor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.