U kakvoj su vezi bol u leđima i erektilna disfunkcija?

Naša tela su kompleksni mehanizmi, sastavljeni od različitih delova koji utiču jedan na drugi. Tako bol u leđima može da bude povezan sa erektilnom disfunkcijom, tačnije – može da je izaziva.

Proces postizanja erekcije počinje od seksualnog stimulisa koji utiče na čula, a potom se mišići penisa opuštaju i dotok krvi se povećava kroz vene. U slučaju da ijedan od ovih faktora zakaže, postizanje erekcije može biti otežano ili onemogućeno. Najčešći uzrok erektilne disfunkcije je zastoj u dotoku krvi, ali i mišići u ovom procesu igraju važnu ulogu.

Problemi sa leđima mogu da dovedu do erektilne disfunkcije, najčešće na jedan od tri načina: kruti pregibači, ušinuće nerva i hernija diskova.

Problem sa pregibačima

Pregibači su mišići koji se protežu od lumbalnog (donjeg) dela leđa, pa kroz prepone i sve do kuka. Kada su previše kruti, mogu da dovedu problema sa dotokom krvi u preponama. Štaviše, povrede i operacije u preponama često dovode do problema sa potencijom.

Najgore za krute pregibače jeste sedenje. Ono dovodi do pomeranja kukova ka napred i rotacije nogu, odnosno mišića i zglobova. Posledica je često upravo bol u donjem delu leđa, kao i u samim nogama i kukovima. To utiče i na potenciju, kao i činjenica da bolovi u kukovima mogu da u potpunosti onemoguće seksualni odnos, nezavisno od potencije.

Ušinuti nervi

Takozvani pudendalni nerv obezbeđuje senzacije u genitalijama i okolnim regijama, pa njegovo oštećenje može dovesti do niza problema, uključujući i erektilnu disfunkciju, kao i manjak želje za seksom. Ovaj nerv spaja donji deo leđa sa lumbalnom kičnom i kada je upaljen, manifestuje se kao upala u tom delu leđa. Posledično može da dovede do hroničnog gubitka osećaja u penisu i testisima. Kada se otkloni upalni proces, nestane i otupelost.

Hernija diskova

Kičmeni diskovi mogu da utiču na mnogobrojne telesne funkcije, a kad se desi iskliznuće diskova, mogu se javiti ozbiljni problemi. Ono najčešće nastaje zbog dizanja preteškog tereta, preopterećenosti leđa, ali se ponekad dešava i bez vidljivog uzroka.

***

Problemi sa leđima retko se uzimaju u obzir u kontekstu erektilne disfunkcije, a trebalo bi imati na umu da i te kako mogu da utiču na postizanje potencije.

Prvi korak u rešavanju problema je priznavanje da on postoji. Poseta kiropraktičaru ili fizijatru kako bi se otklonio bol u leđima (koji je sam za sebe neprijatan problem) je naredni korak. Oni mogu da pomognu u otklanjajnju upale i mišićnog spazma. Vežbanjem se ovi mišići mogu ojačati. Takođe, preporučljivo je izbegavati dugotrajno sedenje, pa je zato i ovde, kao i kod mnogih drugih uzroka problema sa potencijom, preporučljivo obratiti pažnju na životne navike, prevashodno na redovno i telesnoj konstituciji prilagođeno vežbanje.

Једно мишљење на „U kakvoj su vezi bol u leđima i erektilna disfunkcija?“

  1. Повратни пинг: Slavisa (38 god) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.