Fizičkom aktivnošću do bolje potencije

Muškarci koji vežbaju imaju manje problema sa erektilnom disfunkcijom, zaključak je male studije sprovedene na starijim, gojaznim muškarcima. Autori studije navode da ovakvi nalazi podržavaju ideju o tome da bi vežbanje trebalo biti deo zvaničnog tretmana erektilne disfunkcije.

Povezanost između zadovoljavajuće polne moći i fizičke aktivnosti odavno je poznata. No, ovo istraživanje otkrilo je da i minimalna količina rekreacije može da poboljša seksualnu funkciju, a ovaj nalaz odnosi se i na populaciju koja je pod posebnim rizikom od susreta sa erektilnom disfunkcijom . U nju spadaju muškarci koji su gojazni, boluju od dijabetesa, nedovoljno se kreću i nižeg su socioekonomskog statusa.

Adrijana Vidal i njene kolege ispitivali su navike u vežbanju i seksualni život 295 zdravih muškaraca, kao deo projekta koji za cilj ima procenu rizika od raka prostate na Medicinskom centru za pitanja veterana Dirham u Severnoj Karolini. U proseku, muškarci stari oko 62 godine imaju višak kilograma ili su gojazni. Jedan u tri ima dijabetes ili istoriju bola u grudima ili srčanog udara. Oko tri četvrtine ispitanika su bivši pušači.

Istraživači su pitali učesnike koliko često vežbaju, kojim intenzitetom i koji tip fizičke aktivnosti upražnjavaju. Dodeljivani su im poeni na osnovu mere poznate kao MET (metabolički ekvivalent zadatka) po času nedeljno, kreiravši na taj način četiri kategorije: od sedećih, sa tri ili četiri sata MET nedeljno, do visoko aktivnih, sa najmanje 18 MET sati nedeljno.

Muškarci su, u najvećem broju slučajeva – 44 odsto – pripadali sedećoj kategoriji, ali isto tako je nezanemarljivih 26% ispitanih muškaraca bili veoma aktivno. Muškarci su izveštavali o svojoj seksualnoj funkciji, mogućnosti da postignu i zadrže erekciju i dožive orgazam. Procenjivali su i kvalitet, kao i učestalost svojih erekcija.

Svoju seksualnu funkcionalnost ispitanici su rangirali na skali od 1 do 5, pri čemu su veći brojevi izveštavali o većem zadovoljstvu sopstvenim seksualnim životom. Svi odgovori zajedno vode do ukupnog rezultata u rasponu od 0 do 100. Prosečan rezultat na ovoj skali seksualnog zadovoljstva iznosio je 50.

Muškarci koji su izveštavai da češće vežbaju, takođe su imali više skorove na skali seksualne funkcionalnosti. Polovina visoko aktivnih muškaraca imala je rezultat na ovoj skali od najmanje 70, dok je prosek za muškarce iz sedeće kategorije iznosio 33.

Iako ova studija nudi interesantan uvid u veoma značajan protektivni faktor kada je u pitanju erektilna disfunkcija, ona je ipak previše mala i ograničena samo na jednu vremensku tačku. To znači da ne može da ponudi odgovor na pitanje da li se seksualna funkcija može poboljšati sa više vežbanja, te da još uvek ne može postati deo tretmana ovog problema, što je ujedno i zaključak istraživača iz Žurnala seksualne medicine, gde je ovo istraživanje objavljeno.

3 мишљења на „Fizičkom aktivnošću do bolje potencije“

  1. Повратни пинг: Pera (38 god) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.