U kakvoj su vezi zdravlje desni i erektilna disfunkcija?

Parodontopatija je oboljenje desni koje je najčešći uzrok gubitka zuba kod odraslih. Prema nalazu jedne nedavno sprovedene meta-studije, to jest ispitivanje nalaza već objavljenih rezultata istraživanja, erektilna disfunkcija češće se javlja kod onih muškaraca koji imaju ovo oboljenje. Osim toga, u nalazima istraživanja stoji da su i muškarci sa istorijom moždanog udara i ateroskleroze skloniji problemima sa erekcijom.

Vođa ovog istraživanja dr Zigang Zao sa Medicinskog fakulteta u Kini, odnosno bolnice u Guangdžouu, smatra da su biološki mehanizmi koji stoje iza povezanosti erektilne disfunkcije i parodontopatije još uvek nedovoljno rasvetljeni: „Možda je suviše rano zaključiti da bi muškarci sa erektilnom disfuncijom trebalo da provere svoje desni, kao i da muškarci sa hroničnom paradontopatijom predstavljaju rizičnu grupu za razvoj ED. Ipak, može biti korisno informisati pacijente o povezanosti između ova dva stanja.”

Meta-studija sprovedena je na pet ranije objavljenih istraživanja, u periodu do 2009. do 2014. godine, uključujući jednu nasumično kontrolisanu studiju. Tako je krajnji uzorak brojao ukupno 213.000 učesnika, raspona godina do 20 do 80.

Svaka studija pokazala je da je erektilna disfunkcija češća među muškarcima koji boluju od parodontopatije, što se posebno odnosi na one mlađe od 40 i starije od 59 godina. Nakon isključivanja onih koji boluju od dijabetesa , za koji je poznato da ima uticaja na zdravlje desni i na potenciju, erektilna disfunkcija bila je 2.28 puta češća kod muškaraca sa parodontopatijom u odnosu na one koji je nemaju, stoji u izveštaju Internacionalnog žurnala sa istraživanje impotencije.

„S obzirom na to da je parodontopatija povezivana sa nekoliko hroničnih oboljenja, razumno je preporučiti dnevno interdentalno čišćenje zuba, kako bi se smanjila pojava zubnog plaka i zapaljenja desni. Lečenje hronične parodontopatije može držati pod kontrolom ili čak eliminisati zapaljenje i na taj način smanjiti rizik od pojave erektilne disfunkcije”, kaže Zao.

Jedno istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da lečenje parodontopatije ima pozitivan efekat na simptome erektilne disfunkcije. Zato je važno uzeti ovo stanje u razmatranje kod shvatanja činilaca koji su doveli do problema sa potencijom.

Ova meta-studija ima svoja ograničenja, a najveće se tiče činjenica da se erektilna disfunkcija i hronična parodontopatija javljaju kao posledice identičnih faktora rizika, kao što su starenje, pušenje, dijabetes i koronarno arterijsko oboljenje . Iako neka istraživanja u obzir uzimaju dijabetes, većina ne razmatra faktore kao što su pušenje i korišćenje alkohola , koji takođe mogu imati negativan uticaj kako na zdravlje desni, tako i na potenciju. Zato je ove nalaze, kako smatraju autori, potrebno uzeti sa izvesnom dozom rezerve, što svakako ne znači da ne treba voditi računa o oba aspekta zdravlja koja su bila tema ove studije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.