Sve što treba da znate o ED kod muškaraca mlađih od 40 godina

Danas je dobro poznato da problemi sa potencijom mogu da ukazuju na druga zdravstvena stanja koja, ukoliko se blagovremeno ne tretiraju, mogu dovesti do smrtnog ishoda. Tako je jedna studija u SAD pokazala da muškarci koji boluju od erektilne disfunkcije za 70 odsto imaju veću šansu za preuranjenu smrt.

Iako se smatra da je erektilna disfunkcija stanje koje prevashodno pogađa stariju populaciju, znamo i to da je ona relativno učestala i kod drugih starosnih grupa, uključujući i dvadesetogodišnjake . Kada je reč o muškarcima mlađim od 40 godina, i oni spadaju u populaciju koju erektilna disfunkcija pogađa daleko češće nego što smo skloni da zaključimo.

Istraživanje koje je objavljeno 2013. godine u časopisu „Žurnal seksualne medicine“ ustanovilo je da jedan od četiri muškarca koji se jave lekaru radi lečenja erektilne disfunkcije na području grada Milana ima manje od 40 godina.

Istraživanje je zasnovano na podacima prikupljenim od 439 muškaraca. Od toga, 26 odsto čine mlađi od 40 godina koji su se javili na kliniku u periodu od 2010. do 2012. godine radi lečenja erektilne disfunkcije. Iznenađujuć je podatak da je gotovo polovina muškaraca iz ove starosne grupe imalo veoma izražene simptome erektilne disfunkcije, dok je taj procenat za starije od 40 godina iznosio 40 odsto.

Za razliku od ostalih starosnih grupa, smatra se da ova ima najmanji indeks telesne težine, veće nivoe testosterona i neka od medicinskih stanja koja ih mogu učiniti podložnijim erektilnoj disfunkciji.

Preuranjena ejakulacija takođe je češća kod muškaraca mlađih od 40 godine, dok oni stariji od 40 u većem broju boluju od Pejronijeve bolesti.

U svetlu ovih nalaza, evo šta je neophodno znati ukoliko i Vi pripadate ovoj starosnoj grupi.

Uzroci erektilne disfunkcije kod muškaraca mlađih od 40 godina

Postoje mnogi potencijalni uzroci erektilne disfunkcije , a u njih spadaju i određene životne navike , poput pušenja ili rekreativnog korišćenja droga. Česta upotreba droga i cigareta zastupljenija je u grupi muškaraca mlađe životne dobi, a ona može doprineti erektilnoj disfunkciji kroz štetan uticaj na kardiovaskularni sistem.

Od psihičkih uzroka erektilne disfunkcije , na prvom mestu važno je spomenuti stres. On može biti u vezi sa poslom ili nedostatkom posla, porodičnim životom, problemima u vezi, brigama oko novca, ali na umu treba imati i medicinska stanja poput depresije , dijabetesa , srčanih bolesti i uzimanje određenih lekova .

Simptomi erektilne disfunkcije u ovoj životnoj dobi

Percepcija muškaraca oko toga šta je tačno erektilna disfunkcija varira shodno tome kojoj starosnoj grupi pripadaju. Tako mlađi muškarci, koji imaju više seksualne performanse u odnosu na starije, jedan izostanak erekcije mogu smatrati ozbiljnom erektilnom disfunkcijom, dok je starijima potrebno nekoliko takvih slučajeva da bi svoje stanje identifikovali kao erektilnu disfunkciju.

Takođe, stariji muškarci skloni su verovanju da je erektilna disfunkcija sastavni deo procesa starenja , pa stoga medicinsku pomoć traže ređe u odnosu na mlađe muškarce.

Kada je vreme za posetu lekaru?

Svakom muškarcu tokom života može se desiti da iskusi probleme sa potencijom. Često se takvi slučajevi povezuju sa određenim periodima stresa ili bolesti.

Međutim, nemogućnost postizanja i održanja erekcije, bez obzira da li je reč o seksualnom činu ili mastrubaciji, ukazuje na to da bi trebalo potražiti pomoć lekara .

Ovo je posebno važno zato što erektilna disfunkcija može biti znak daleko ozbiljnijih zdravstvenih stanja koja zahtevaju lečenje, kao što su srčana oboljenja i dijabetes . Takođe, uzimanje određenih lekova može dovesti do problema sa potencijom, a njih ne bi trebalo samostalno ukidati, već sa lekarom razgovarati o tome koje su dostupne alternative.

Kako se erektilna disfunkcija može lečiti?

Uprkos tome što je relativno učestala među muškarcima, erektilna disfunkcija i dalje je nešto o čemu se ne govori otvoreno i za šta je mnoge muškarce sramota da potraže pomoć. Oni o ovom problemu često i ne govore sa svojim partnerima ili prijateljima, jer smatraju da bi na taj način njihova muškost mogla biti ugrožena.

Uprkos tome što se o ovom temi u poslednje vreme priča otvorenije, a brojne informacije dostupne su svima koji žele da ih pronađu, erektilna disfunkcija i dalje je u ogromnoj meri nelečeno stanje koje može negativno uticati na zadovoljstvo seksualnim, ali i životom uopšte.

Postoje brojni načini na koje se erektilna disfunkcija može lečiti, a lekovi spadaju u najrasprostanjeniji način. Međutim, on ne mora svima odgovarati, niti davati željene rezultate.

Ono što je preporučljivo svima koji se bore sa ovim problemom (ali i onima koji se opredeljuju za preventivno delovanje) jeste balansirana ishrana , održavanje zdrave telesne težine, redovna fizička aktivnost i vođenje računa o zdravlju u celosti.

Osim toga, istraživanja pokazuju da je erektilna disfunkcija ređa kod muškaraca koji se hrane po principima tradicionalne Mediteranske ishrane , koja uključuje voće, povrće, žitarice celog zrna, orašaste plodove, masline, vino i crveno meso.

4 мишљења на „Sve što treba da znate o ED kod muškaraca mlađih od 40 godina“

  1. Повратни пинг: Amir (24 god) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.