Lečenje erektilne disfunkcije: beli mantil ili čarobni napitak?

Kao i svaki zdravstveni problem, erektilna disfunkcija je stresna. Ne samo da negativno utiče na seksualni život osobe, odnosno para koji je proživljava, već sa sobom nosi i društvenu stigmu. To nije tema o kojoj se otvoreno i lako govori, što dodatno može da utiče na spremnost muškaraca da se sa njom uhvate u koštac.

Kao što je to slučaj sa svim tabuiziranim temama, o erektilnoj disfunkciji danas se možemo informisati putem interneta. Na njemu je moguće naći pregršt informacija i iskustava , što je odlična stvar. No, ono što je može biti problematično u vezi sa internetom kao izvorom informisanja jeste tačnost tih informacija. Kada osoba ima problem, a posebno ukoliko je to problem zbog kog oseća stid (kao što je to erektilna disfunkcija), ona može postati otvorenija ka metodama koje su neproverene i potencijalno opasne.

U poslednje vreme na internetu je moguće pronaći čitave horde pobornika takozvane alternativne medicine koji praktikuju prilično ekstremne stvari, nazivajući sebe oponentima moderne medicine. Ljudima koji su nedovoljno obrazovani i informisani takve ideje mogu delovati vrlo privlačno, ne znajući da na taj način sebi mogu da naprave veću štetu nego korist.

Ovo posebno može biti važno za problem erektilne disfunkcije . Bilo bi odlično kada bismo, za problem koji imamo, mogli da odemo u apoteku, kupimo lek i učinimo da problem zauvek nestane. Još bolje bi bilo kada bismo taj lek mogli da napravimo u kućnoj radinosti, bez troškova kupovine samog leka i izlaganja potencijalnoj neprijatnosti odlaska u apoteku. Uostalom, onaj „doktor“ na internetu kaže da je završio silne škole, njegov je preparat na biljnoj bazi, pa zašto mu onda ne bismo verovali?

Upravo o tome je reč. Što danas na internetu svako sebe može da proglasi stručnjakom i magom, čovekom koji rešava i najteže zdravstvene probleme kao od šale, svojim proverenim (i biljnim!) „alternativnim“ metodama. Kao što je rečeno, osobi koja nema akutan problem, neće biti posebno teško da proceni o čemu je reč. No, onoj koja ima problem, čija je percepcija sužena usled želje da problem što pre reši , takve informacije mogle bi da promaknu. I tako se lako može desiti da problem za koji medicina ima nekoliko raspoloživih rešenja, ta osoba leči u Fejsbuk prepisci sa osobom koja kao argument za svoja učenja nudi YouTube linkove i svedočanstva izmišljenih ljudi koji se kunu u delotvornost njegovih metoda.

Još jedna od čestih zabluda ove vrste jeste da je sve što je biljno manje škodljivo. Biljke se u medicini koriste još iz antičkog doba, ali njihova nepravilna upotreba može da dovede do ozbiljnih posledica. Ako je nešto biljno, ne mora da znači da ima manje potencijalnih nuspojava. Posebno je, prema svom zdravlju, neodgovorno problem koji zahteva medicinski i farmakološki tretman, tretirati na način koji nije dovoljan kako bi se problem rešio, posebno ako iza takvog predloga stoji sopstveno uverenje da će se problem nekako već sam od sebe rešiti ili ga preporučuje osoba iz Fejsbuk grupe koja se kune da je njoj pomogla.

Alternativna medicina i upotreba biljaka same po sebi mogu da budu dobra stvar, ukoliko postoje svest i znanje o tome zašto se nešto radi i kako se upotrebljava. S druge strane, zdravstveni problemi koji se mogu nalaziti u osnovi erektilne disfunkcije mogu biti izuzetno ozbiljni. Bolesti kao što su hipertenzija i dijabetes ne leče se na internetu i biljkama, i zato je neophodno problemu erektilne disfunkcije pristupiti odgovorno: posetom lekara , davanjem svih relevantnih informacija lekaru i pridržavanjem svega onoga što je prepisano kao terapija ili kao mera predostrožnosti .

Internet je, u toj borbi, sjajan izvor informacija – da dopunimo svoje znanje o tome kako naše telo funkcioniše, da se informišemo o novim metodama lečenja, da čujemo iskustva drugih. Ali on je, kao takav, dodatno, pomoćno, nikako jedino sredstvo borbe protiv ma kog oboljenja, a posebno onog koje može biti praćeno osećajem stida i neadekvatnosti, kao što je to erektilna disfunkcija. Lakše je pratiti savete nekoga sa interneta nego otići kod lekara i suočiti se sa problemom na ovaj način, ali ova je borba takva da je obično teži put jedini pravi put.

12 мишљења на „Lečenje erektilne disfunkcije: beli mantil ili čarobni napitak?“

  1. Повратни пинг: Ilke (43 god) - Erekcija.rs
  2. Повратни пинг: Moshko (29 god) - Erekcija.rs
  3. Повратни пинг: Branko (55 god) - Erekcija.rs
  4. Повратни пинг: Kosta (43 god) - Erekcija.rs
  5. Повратни пинг: Tihomir (56 god.) - Erekcija.rs

Затворено за коментаре.