9 manje poznatih činjenica o erektilnoj difunkciji

Bez obzira na tabu i činjenicu da je tema o kojoj se još uvek nerado govori, erektilna disfunkcija ima efekte koji su dalekosežni, a tiču se i fizičkog i psihičkog zdravlja. Zato je svesnost o njoj i njenim efektima danas stvar opšte (zdravstvene) kulture.

Erektilna disfunkcija (ED) je stanje koje pogađa oko 100 miliona ljudi širom planete. Prema dr Rejmondu Rozenu, profesoru psihijatrije i medicine i direktoru Programa za ljudsku seksualnost na Robert Džonson medicinskom fakultetu u Nju Džerziju, ovaj broj do 2025. godine biće udvostručen.

Ipak, priča o erektilnoj disfunkciji još uvek je obavijena tabuom i stidom, što je savršeno tle za kreiranje netačnih uverenja, što može imati ozbiljne posledice.

Pain in different male organsEvo 9 činjenica o njoj koje su manje poznate, a koje su dragocene za razumevanje erektilne disfunkcije.

  1. Erektilna disfunkcija vrlo je zastupljena i u veoma malom broju slučajeva adekvatno lečena, a njene posledice na zdravlje, fizičko i mentalno , mogu biti ozbiljne.
  1. Erektilna disfunkcija nije stanje kome se posvećuje previše pažnje, uprkos slici koju mediji pokušavaju da kreiraju. Naprotiv, studije su pokazale da oko 90% slučajeva erektilne disfunkcije ne dobije adekvatan tretman , a poznavanje načina na koji se tretira se u ogromnom broju slučajeva svodi na prepoznavanje oblika, boje i/ili imena Viagre .
  1. Očekuje se da će broj muškaraca koji imaju iskustva sa erektilnom disfunkcijom porasti, kao direktan rezultat starenja , nezdravih životnih navika , istorije dijabetesa, gojaznosti i stresa.
  1. U studijama sprovođenim širom sveta, učestalost pojave erektilne disfunkcije nikada nije manja od 10%, a negde se penje i na čak 30%, u zavisnosti od učesnika u istraživanjima.
  1. Erektilna disfunkcija je odličan pokazatelj kardiovaskularnog zdravlja.
  1. doctorLekove koji deluju kao inhibitori PDE 5 mogu koristiti muškarci sa povredom kičmene moždine. Prema dr Rozenu, što je povreda veća, to je bolji odgovor organizma na lek.
  1. U jednom istraživanju koje je sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama, pronađeno je da 71% ispitanika nikada nije razgovaralo o erektilnoj disfunkciji sa svojim lekarima, a kao glavni razlog navodili su da nisu bili zabrinuti za svoje reproduktivno zdravlje. 68% se plašilo da će ih biti sramota da o tome razgovaraju sa lekarom, dok je 76% mislilo da za erektilnu disfunkciju ne postoji medicinski tretman.
  1. Pri uzimanju pomenutih PDE 5 tipova lekova, muškarci nemaju erekciju konstantno; da bi lekovi delovali, neophodna je seksualna stimulacija. Ovi lekovi pokazuju efikasnost od 80% u lečenju erektilne disfunkcije.
  1. PDE 5 lekovi, uzeti u kombinaciji sa ilegalnim supstancama kao što su popers ili ekstazi, mogu dovesti do hipotenzije (niskog krvnog pritiska) i potencijalnog smrtnog ishoda.

3 мишљења на „9 manje poznatih činjenica o erektilnoj difunkciji“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.