Nenad, 38

P: Poštovani, imam 38 godina i problem koji me dugo prati. Mislim da imam mali polni organ (u erekciji ne veci od 10-11 cm, i bez informacije o obimu) i pretpostavljam da je u osnovi to saznanje krivo za kratkotrajnu erekciju i njeno izostajanje pre samog polnog odnosa. Jednostavno se plasim reakcije partnerke. Nisam siguran da je to cime me je priroda „obdarila“ dovoljno za normalan seksualni odnos. Kad je rec o masturbaciji, desavalo mi se da budem maksimalno „napet“ (cvrst) satima i da imam i do 3 ejakulacije dnevno, kad pozelim. To vise ne praktikujem, ali sam naveo kao eventualno korisnu cinjenicu. Mozda je uzrok toj erektilnoj disfunkciji (ako je rec o njoj) dosta bledo i neuspesno „skidanje mraka“ u mom seksualnom zivotu? Mozda jednocifren broj dosadasnjih partnerki? Tesko mi je da se borim sa „velicinom“, vec sam rekao, a, sa druge strane, mislim da sam upoznao zenu svog zivota (i jako sam zaljubljen) i sad…sta? Kupio sam „Ernafil“, ali ne znam da li ce mi resiti problem. Molim Vas da mi odgovorite, jer, nisam siguran da sve mogu sam da resim…a ovoga puta mi je jako stalo da zadrzim osobu koja je tu. Pomozite (sto pre mozete)… Veliki pozdrav.


O: Poštovani, na osnovu ovoga što se napisali, uzrok Vaših problema sa potencijom gotovo je sasvim sigurno psihičke prirode. To se može zaključiti na osnovu toga što erektilne disfunkcije nema pri masturbaciji, što je najlakši način da se odvoje psihički od somatskih uzroka erektilne disfunkcije. No, takvo nešto zasigurno može da utvrdi isključivo lekar koji ima kompletnu sliku Vašeg zdravstvenog stanja. Stoga ćemo se ovde toga držati samo kao pretpostavke.

Naime, u Vašem slučaju, u osnovi problema leži nesigurnost, a to jeste jedan od najčešćih uzroka smanjene polne moći kod muškaraca. To čime Vas je priroda, kako sami kažete, „obdarila“ jeste dovoljno za seksualni odnos, ali penis je u ovom slučaju samo alat – njegove osnovne „komande“ nalaze se u mozgu. Toj nesigurnosti svakako da mogu da doprinesu raniji neuspešni seksualni odnosi, ali postavlja se pitanje šta je ono što može da se, dugoročno gledano, učini kako bi se situacija popravila. Ernafil je dobro, ali privremeno rešenje za ovaj problem, a ako i kada je uzrok poznat, onda se može pristupati direktno njegovom rešavanju.

Dakle, optimalno rešenje bilo bi da se javite urologu, kako bi se utvrdio uzrok problema sa potencijom i kako bi se isključili svi ostali. Dalje, ovaj problem rešava se na onom polju na kom je i nastao – psihičkom. Zato bi bilo poželjno da pokušate da pronađete profesionalnu pomoć i na tom planu – psihologa ili psihoterapeuta. Oni mogu da Vam pomognu da prihvatite situaciju onakvom kakva jeste i da značajno poradite na svom samopouzdanju. Naravno, sve to pod pretpostavkom da problem sa erekcijom jeste psihičke prirode.

Ono što je najvažnije to je da počnete da aktivno radite na rešavanju ovog problema, kako Vam on ne bi dalje narušavao ljubavne veze i tako negativno uticao na kvalitet celokupnog života. To nije nešto što se lako reši preko noći, ali jeste rešivo i zato je svaka akcija usmerena u pravcu potrage za tim rešenjem veoma poželjna i dobra za Vas, dugoročno gledano.

3 мишљења на „Nenad, 38“

  1. Hvala Vam sto ste mi odgovorili. Moram da se nadovezem jos jednim pitanjem: da li ima smisla ocekivati da posle 2 ili 3 uspesna odnosa (potpomognuta Ernafilom, npr.,i uspesna u smislu normalne penetracije i ejakulacije) sa osobom do koje mi je jako stalo (a znam da to moze da bude opterecujuce u krevetu) erektilna disfunkcija bude redja, kraca, manje izrazena (da ne kazem- da ostane u domenu jako ruzne proslosti? Mogu li se uspesnim seksom sa osobom koja mi se svidja pobediti te kocnice u glavi (mozgu)? Moze li mi partnerka pomoci, emotivnom ili drugom vrstom podrske, da prevazidjem kompleks koji me prati?

  2. Svakako da uspešan seks može da Vam podigne samopouzdanje i samim tim utiče na to da se problem prevaziđe. Međutim, potrebno je da znati da se to ne dešava preko noći i da se problem može ponovo pojaviti. No, to ne znači da je on nerešiv, već znači da će za njegovo prevazilaženje trebati vremena i strpljenja. Emotivna podrška od partnerke, uz takođe strpljenje i razumevanje, dragocen je katalizator te promene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.