Erektilna disfunkcija: Priprema za odlazak kod lekara

S obzirom na činjenicu da, i pored rasprostranjenosti erektilne disfunkcije među muškom populacijom svih starosnih grupa , jako veliki broj ovakvih slučajeva ne dobije lekarsku pomoć , neophodno je posvetiti posebnu pažnju upoznavanju muškaraca sa značajem koji blagovremena poseta urologu može imati po njihovo seksualno, ali i sveukupno zdravlje.

Ono što je takođe činjenica, to je da skoro nijedan odlazak kod lekara nije prijatan. Naprotiv, kada odemo kod lekara, često se osećamo uplašeno, anksiozno, a tome posebno doprinosi odlazak kod urologa, gde se često mora odgovarati na ne baš prijatna pitanja i pričati o temama o kojima se baš ne priča sa komšijom na stanici gradskog prevoza.

No, odlazak kod lekara obično je neophodan uslov za sistematsko rešavanje problema sa potencijom, a posebno za pronalazak uzroka erektilne disfunkcije , što su dva vrlo važna faktora pri poboljšanju narušenog seksualnog života.

Pronalaženje lekara i zakazivanje

U našem zdravstvenom sistemu, svim pacijentima dostupne su dve opcije: odlazak kod privatnog lekara i odlazak kod urologa u dom zdravlja. U prvoj opciji, sve što je potrebno jeste da pronađete željenog lekara, odnosno ordinaciju u kojoj radi i zakažete svoj termin. Ova usluga se, naravno, plaća, a njena cena najčešće iznosi između 2.000 i 4.000 dinara, u zavisnosti od ordinacije. Dodatni pregledi, kao što je, na primer, ultrazvuk, mogu se dodatno naplaćivati. Zato je preporuka da se, pri zakazivanju termina, raspita o cenama usluga u ordinaciji za koju ste se opredelili.

Pri odlasku kod urologa u okviru domova zdravlja, najpre je neophodno imati uput lekara opšte prakse, što znači da se najpre zakazuje kod njega (vašeg odabranog lekara). Ono što je najproblematičnije u vezi sa ovom opcijom jeste ta što se vrlo često čeka i do nekoliko nedelja da se dobije termin. Ukoliko problem nije akutan, onda čekanje ne mora da predstavlja problem. S druge strane, ova usluga je u domovima zdravlja besplatna, odnosno može da se plaća samo participacija u iznosu od 50 dinara ili se ne plaća ništa (u zavisnosti od vrste zdravstvenog osiguranja koju imate).

U lekarskoj ordinaciji

Pre dolaska u lekarsku ordinaciju, potrebno je izvršiti određene pripreme, kako biste bili sigurni da ćete dobiti sve relevantne informacije , ali i urologu pružiti one koje su mu potrebne kako bi vam dao tačnu dijagnozu i prepisao terapiju. Te informacije mogu da se odnose na:

 • sve lekove koje uzimate, uključujući i biljne lekove i sve dodatke ishrani,
 • relevantne činjenice o simptomima erektilne disfunkcije, kao što su: kada su simptomi počeli? Da li su se pojavljivali postepeno ili iznenada? Da li se dešavaju svaki put kada pokušavate da imate seksualni odnos ili samo pod određenim okolnostima?
 • važne informacije o vašem načinu života : da li ste nedavno bili izloženi stresu većem nego što je to uobičajeno (kao što su, na primer, gubitak posla, preseljenje, problemi u bračnom odnosu), kakve su vaše životne navike i sveukupno zdravstveno stanje (imate li neke hronične bolesti, da li ste pušač i tome slično ).

Lekari imaju određenu količinu vremena koju mogu da vam posvete (kako u privatnoj, tako i u državnoj ustanovi, ali se to posebno odnosi na drugu opciju). Zato, kako biste bili vremenski ekonomičniji, možete pripemiti pitanja na koja želite da dobijete odgovor, a kojih se možda u trenutku nećete setiti. Kako ne biste izašli iz ordinacije i tek onda shvatili da niste pitali za mnoge važne stvari, evo predloga na koje možete da obratite pažnju:

 • Šta bi mogao biti uzrok moje erektilne disfunkcije?
 • Da li su moji simptomi hronični ili samo privremeni?
 • Da li se moja erektilna disfunkcija može izlečiti?
 • Šta ukoliko lečenje ne uspe?
 • Da li je potrebno da odem kod nekih drugih specijalista?
 • Šta mogu da učinim po pitanju svojih životnih navika da umanjim ili otklonim ovaj problem?

Ono što je zaista važno kod odlaska kod lekara povodom problema sa potencijom jeste ne samo prevazići potencijalnu početnu neprijatnost zbog odlaska i razgovora o škakljivim temama, već i pobrinuti se da dobijete odgovore na sva pitanja koja su vas mučila pre nego što se se odlučili na odlazak kod lekara.

Odlazak kod urologa je veliki i značajan korak napred, u borbi sa erektilnom disfunkcijom na odgovoran i konstruktivan način i zato ga ne treba izbegavati, niti shvatati kao nešto što je isključivo neprijatno.

10 мишљења на „Erektilna disfunkcija: Priprema za odlazak kod lekara“

 1. Повратни пинг: Leko (52 god) - Erekcija.rs
 2. Повратни пинг: Levoruki (37 god) - Erekcija.rs
 3. Повратни пинг: Nenad (33 god) - Erekcija.rs
 4. Повратни пинг: mile (49 god) - Erekcija.rs
 5. Повратни пинг: B.K. (29 god) - Erekcija.rs
 6. Повратни пинг: Gagy (19 god.) - Erekcija.rs
 7. Повратни пинг: Strahinja (26 god.) - Erekcija.rs
 8. Повратни пинг: Stanko (38 god.) - Erekcija.rs
 9. Повратни пинг: Vladislav (30 god.) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.