Srce i erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija – odnosno nemogućnost sa postizanja i održanja erekcije – prilično je učestala kod muškaraca starijih od 40 godina . Možemo se zapitati zašto se priroda, odnosno evolucija, nije pobrinula za nešto što je tako važno za produžetak naše vrste? Odgovor se krije u činjenici da je prosečan ljudski vek, kroz ljudsku istoriju, iznosio manje od 50 godina.

Kako bismo objasnili vezu između srčanih i oboljenja krvnih sudova sa erektilnom disfunkcijom, najpre je potrebno razumeti kako uopšte dolazi do erekcije. Ona nastaje tako što se arterije koje penis snabdevaju krvlju opuštaju i šire. Sa njihovim opuštanjem, krv stiže do penisa kroz dve centralne arterije. One prolaze kroz dva fleksibilna cilindra koja se pružaju duž penisa i čije se brojne šupljine pune krvlju.

Istovremeno, vene koje odnose krv od penisa se sužavaju. Kao rezultat toga, više krvi ostaje u penisu. Sa više krvi koja ostaje i manje koja otiče, penis se uvećava i postaje čvrst. Erekcije zavise od krvnih sudova koji se nalaze u penisu, pa stoga nije iznenađujuće što kardiovaskularna oboljenja, koja pogađaju krvne sudove, izazivaju i erektilnu disfunkciju.

Najrasprostranjeniji tip vaskularnih oboljenja jeste arteroskleroza, koja nastaje skupljanjem naslaga masti na arterijskim zidovima. To dovodi do suženja i zagušenja arterijskih zidova i do ograničenja protoka krvi kroz njih. Ateroskleroza može pogoditi ne samo arterije u srcu i mozgu, već bilo gde u telu, uključujući i one koje penis snabdevaju krvlju.

Još jedan čest uzrok erektilne disfunkcije je dijabetes . Muškarci sa dijabetesom su od dva do tri puta skloniji erektilnoj disfunkciji u odnosu na one koji nemaju dijabetes. Dijabetes može uzrokovati erektilnu disfunkciju na dva načina. Prvi podrazumeva oštećenje nerava koji arterijama šalju instrukciju da se šire i do penisa dopreme više krvi. Na ovaj način povećava se šansa za razvoj oboljenja krvnih sudova, što takođe dovodi do smanjenja krvi koja stiže do penisa i što je ujedno i drugi način na koji dijabetes uzrokuje erektilnu disfunkciju. Visok krvni pritisak i holesterol povećavaju tendenciju ka razvijanju bolesti krvnih sudova i, samim tim, dovode do smanjenja dotoka krvi.

U slučaju da je uzrok erektilne disfunkcije vaskularno oboljenje, potrebno je preduzeti mere koje dovode do poboljšanog rada srca. Oni uključuju prestanak pušenja , redovno vežbanje , zdravu ishranu i održavanje zdrave težine. Redovna kontrola šećera u krvi, krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi mogu biti značajni faktori prevencije erektilne disfunkcije.

Danas postoje lekovi koji pomažu da se ova stanja drže pod kontrolom. No, čak i neki lekovi mogu da dovedu do erektilne disfunkcije, ali lekari mogu da prepišu takvu terapiju koja će pomoći da se problem reši, ma kakav bio njegov uzrok.

20 мишљења на „Srce i erektilna disfunkcija“

 1. Повратни пинг: Srdjo (18 god) - Erekcija.rs
 2. Повратни пинг: Milko (50 god) - Erekcija.rs
 3. Повратни пинг: jovo (52 god) - Erekcija.rs
 4. Повратни пинг: zoran (59 god) - Erekcija.rs
 5. Повратни пинг: Josip Landripet (54 god) - Erekcija.rs
 6. Повратни пинг: Nick Name (62 god) - Erekcija.rs
 7. Повратни пинг: Slobo (27 god) - Erekcija.rs
 8. Повратни пинг: Nikola (25 god) - Erekcija.rs
 9. Повратни пинг: Nele (21 god) - Erekcija.rs
 10. Повратни пинг: Jovan M. (42 god) - Erekcija.rs
 11. Повратни пинг: Meda (23 god) - Erekcija.rs
 12. Повратни пинг: Miloš (50 god) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.