Vedran (40 god.)

P: Pitao bih za savet jer pokusavam da resim losu impotenciju. Kod urologa sam bio i on me je dalje uputio da idem kod terapeuta posto misli da je to sve psiholoski. Na terapiju sam isao oko 2,3 meseca i nemam utisak da sam nesto uradio. Ustvari ne znam ni da li mi pomaze jer mi deluje kao da gubim vreme. Necu da kazem da je taj terapeut los, ali ocekivao sam bar neki napredak da vidim. Inace sam ozenjen pa ima tu i nekih bracnih problema, Bojim se da cu to resiti ili jako tesko ili nikako. Razmisljam se zbog svega toga da prekinem da idem na te seanse jer uzimam osim toga na recept i bilive 10mg. Da li vredi otici po misljenje kod drugog urologa jer nisam siguran da ce ovo imati nekog efekta

O: Poštovani, što se tiče mišljenja drugog lekara (urologa), to je svakako nešto na šta imate potpuno pravo. U nekim slučajevima se zaista može ispostaviti presudnim, pogotovo kada su simptomi nejasni ili ih je teško pripisati konkretnom uzroku. S druge stane, rešavanje psiholoških uzroka je proces koji takođe često zahteva duži vremenski period, što takođe ne bi trebalo da Vas brine.

Koliko će psihoterapija trajati je veoma individualno – to zavisi od samog problema, spremnosti da se na njemu radi, ali i poverenja koje se gradi između Vas i terapeuta. Ono što Vi sa svoje strane možete učiniti jeste da porazgovarate upravo na ovu temu. Podelite sa terapeutom Vaše dosadašnje iskustvo, jer to i za njega predstavlja značajan izvor informacija za dalji rad. Time se otvara prostor da se Vi i Vaš terapeut nađete na sličnoj „talasnoj dužini“, što je i jedan od uslova da se psihoterapija, bez obzira na trajanje, pokaže kao dobro i uspešno rešenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.