Mogu li „pametni“ gedžeti pomoći u otkrivanju i lečenju ED?

Za mnoge muškarce sa problemom erektilne disfunkcije, otkrivanje pravog uzroka ume biti prilično stresno. Višekratne posete lekaru se po pravilu podrazumevaju, budući da iza ovog stanja mogu stajati i brojni drugi zdravstveni problemi.

U međuvremenu, britanska kompanija Adam Health, koja se bavi tretmanom različitih vidova seksualne disfunkcije, otišla je korak dalje. „Adam Sensor“ je prvi moderni gedžet koji upozorava muškarce ne samo na prve znake problema u seksualnom funcionisanju, već i na potencijalne komplikacije povezane sa erektilnom disfunkcijom.

Stručnjaci su ovaj uređaj razvili uz pomoć britanske Nacionalne zdravstvene službe. Reč je o prenosivom aparatu koji, prateći učestalost noćnih erekcija, očitava i pojedine telesne funkcije.

Pritom, „Adam Sensor“ funkcioniše po sličnom principu kao i gedžeti za merenje pulsa ili broja koraka. Reč je o prstenu koji se pomoću trake pričvršćuje za koren penisa, a proizvođači tvrde da je uređaj gotovo neprimetan i udoban za „nošenje“. Sem toga, „Adam Sensor“ otkriva informacije o zdravlju upozoravajući čak i na rane simptome težih bolsesti.

Stručnjacima u tome pomaže praćenje fizioloških procesa: naime, zdravi muškarci tokom noći u proseku imaju od 3 do 5 erekcija. Nije sasvim jasno zbog čega se to događa, ali eksperti smatraju da telo, pumpajući krv u tkivo penisa, na taj način pravilno održava mehanizam erekcije.

U slučaju erektilne disfunkcije, situacija se često pokaže mnogo kompleksnijom. Na primer, muškarci mogu imati poteškoća u održavanju erekcije tokom odnosa, što ukazuje na uzroke fiziološke ili psihološke prirode. Međutim, ukoliko senzor pokaže da su noćne erekcije uredne, lekari bi mogli lakše utvrditi da je reč o psihološkim faktorima poput stresa ili anksioznosti.

S druge strane, izostanak noćnih erekcija upućuje na organski uzrok. Kristos Vasilakos, osnivač kompanije Adam Health, navodi da ovaj problem najćešće dolazi sa godinama. Međutim, „Adam Sensor“ se pokazao praktičnim i kod obolelih od dijabetesa, kod kojih se ED može javiti usled oštećenja nerava.

Isti je slučaj sa muškarcima koji pate od kardiovaskularnih oboljenja i smanjenog nivoa testosterona. Pored toga što predstavlja koristan dijagnostički alat za određivanje tretmana, muškarcima ovaj gedžet otkriva i da li određena terapija, poput lekova za potenciju, zaista deluje.

„Adam Sensor“ je za sada dostupan isključivo u londonskoj International Andrology klinici. Stručnjaci smatraju da, osim u dijagnostici, uređaj može biti koristan i u prevenciji i ranom otkrivanju ozbiljnijih zdravstvenih problema. Trenutno je namenjen Britancima upućenim na specijalistički pregled, ali Kristos Vasilakos se nada da će se „Adam Sensor“ naći u prodaji do polovine 2022. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.